Atombank nyílik Kazahsztánban

gazdaság
2015 augusztus 26., 10:25
comments 50

Kazahsztánban hamarosan megnyílhat a világ első nukleáris üzemenyag nagykereskedése, ahol atomerőművekbe való hasadóanyagot lehet majd vásárolni.

Az intézmény azért Kazahsztánban működik majd, ott rengeteg uránt bányásznak. A banknak nevezett nagyker. a terv szerint a világbékét szolgálja majd.

Ha könnyen és átláthatóan hozzáférhető módon lehet hasadóanyagot venni atomerőművekhez, akkor nem kell többet vitatkozni a várakozások szerint egyes államokkal arról, hogy atombombához vagy erőműhöz dúsítanak-e uránt. Az Iránnal évek óta folytatott atomvitához hasonló eseteket zárnák ki ezzel. A modell lényege: aki nem vesz a kazah intézménytől, az biztos rosszban sántikál.

Az atombank felügyelője a Nemzetközi Atomerengia Ügynökség lenne. A finanszírozásába jótékonysági alapon beszállt Warren Buffett amerikai milliárdos is, aki 50 millió dollárt ajánlott fel az intézmény létrehozására, azzal a feltétellel, hogy az ügynökség további 100 milliót beletesz. A feltétel teljesült, a szervezet a norvég, az amerikai, a kuvaiti és az emirátusoki kormányoktól illetve az EU-tól összesen 105 millió dollárt hajtott fel.

photo_camera Háttérsugárzást mérnek Uszt-Kamenogorszkban. Fotó: AFP

A bank Uszt-Kamenogorszk kazah városban működik majd, egy urándúsító üzem területén, és két év múlva nyílik meg. A bankban tárolják majd az eladó üzemanyagot. A vevőknek vasúton szállítják majd le az árut, Kínán vagy Oroszországon keresztül.

Sok megrendelésre az elején nem számítanak. A bank nem akarja a meglévő piaci rendszert megzavarni, elvben csak akkor lehet hozzájuk fordulni, ha egy ország ellátásában probléma merül fel, vagy ha új erőmű fejlesztésébe kezdenek. (politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.