Pénteken derül ki, hányan haltak meg a magyar rendszámú teherautóban

külföld
2015 augusztus 27., 15:10
comments 538

Péntek délelőttig eltarthat, amíg az osztrák hatóságok meg tudják állapítani, hogy hány menekült halt meg egy magyar rendszámú teherautóba bezárva az osztrák A4-es autópályán Pandorf környékén.

A csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok elmondta, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a raktér felnyitásához. Ekkor tudják megmondani, hogy hány halott van a járműben.

A rendőrfőnök abból indult ki, hogy az áldozatok száma biztosan meghaladja majd a 20-at, de akár az 50-et is elérheti. A teherautót idáig azért nem nyitották fel, mert előtte azt le kellett hűteniük. A holttesteket holnap Bécsbe szállítják, hogy átadják őket az igazságügyi orvosszakértőknek. Ott fogják beazonosítani őket.

photo_camera AFP PHOTO / DIETER NAGL

A rendőrparancsnok szerint a teherautó szerda reggel indulhatott Budapestről, majd csütörtök hajnalban érkezhetett meg Ausztriába. Doskozil szerint az áldozatok nagy valószínűséggel menekültek, de azt nem mondta el, hogy nők és gyerekek vannak-e köztük. Szerinte az áldozatok már egy vagy két napja halottak lehettek, mikor rájuk találtak. A teherautó vezetőjét, aki elmenekült a helyszínről, az osztrák és a magyar rendőrök továbbra is keresik.

A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról is.

Helmut Marban az osztrák rendőrség szóvivője elmondta, hogy ez sajnos bevett módszer az embercsempészeknél, hogy annyi embert zsúfolnak össze a csomagterekben, amennyit csak lehet.

A teherautón található logó alapján a jármű korábban a Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter egyik cégéhez tartozott, de ez egyike lehetett annak a 13 autónak, amit tavaly eladtak, így kerülhetett a jármű Magyarországra. (MTI/Kurier)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.