A Fidesz törvényjavaslata alapján durvulni fog a helyzet

POLITIKA
2015 augusztus 28., 16:56

A Fidesz-KDNP-frakció 13 törvényt módosítana, hogy kezelni tudják a menekülhullámmal kialakult helyzetet. A pénteken benyújtott javaslatuk szerint a Magyarországra érkezőknek a határ mentén kellene várniuk, amíg elbírálják a menekültkérelmüket, gyorsítanák az elbírálást, válsághelyzet idején a rendőrség és a katonaság több jogosultságot kaphatnak, az állam pedig ingatlanokat foglalhatna le.

Tranzitzónákat állítanak fel a határon

  • Bizonyos határszakaszokon tranzitzónákat alakíthassanak ki. Ehhez módosítják az államhatártörvényt. Ahol a nagy számban érkező menekülteket mindaddig elhelyezhetik, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárásukat.
  • A tranzitzónák miatt 60 méteresre bővítenék azt a határ menti sávot, amelyen belül az ingatlanok közérdekű használati joggal terhelhetők, amiért pedig kártalanítás jár.

Bevezetnének egy olyan fogalmat, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

  • Ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, a kormány rendelhetné el legfeljebb fél évre, amit aztán meghosszabíthatnának. Az ilyen helyzetek kezeléséhez ideiglenesen igénybe lehetne venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.
  • Módosítaná a polgári perrendtartási törvényt is, hogy egy speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb nyolc napon belül kellene döntenie a kérelem elfogadhatóságáról.
  • Ilyen helyzetben a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, ezáltal - útdíjköteles gépjárművek feladatuk ellátása során mentesülnének a díjfizetés alól.
  • A válsághelyzetben építési tilalom alá eső területen is lehetne nemzetbiztonsági célú építményt létesíteni.
  • A Fidesz képviselői ugyanebben az előterjesztésben kezdeményezik, hogy a rendőrök hatósági határozat nélkül is behatolhassanak magánlakásokba a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején. A rendőrségi törvényt úgy is módosítanák, hogy a hatóság külföldi felderítő tevékenységet is folytathasson az embercsempészek elleni küzdelemben.
  • A rendőrség bevonhatóvá válna a válsághelyzet alatti járványügyi intézkedésekbe is.
  • A Fidesz-KDNP-s politikusok új feladatokat adnának a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére: őrzési és védelmi feladatokat szánnának a honvédségnek, egyúttal kimondják, hogy rendőrséggel történő közreműködés során nem vonhatja el annak feladat- és hatáskörét.
  • A honvédség által védendő létesítményeket a kormány rendeletben határozhatja majd meg.

és szigorítanák a Btk-t is

  • Önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezekben a szabadságvesztés mellett a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni.
  • Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni. Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár 10 év is kiszabható lehet.

(MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.