Ferenc pápa üdvözlő levelet küldött a meleg kapcsolatokat is bemutató gyerekkönyv szerzőjének

külföld
2015 augusztus 28., 11:46
comments 205

A Piccolo Uovo (Kis Tojás) című gyerekkönyv azután lett országszerte ismert Olaszországban, hogy Velence frissen megválasztott polgármestere, Luigi Brugnaro több más mű mellett ezt is kitiltotta a város iskoláiból.

Francesca Pardi könyve arról szól, hogy egy tojás kalandozni indul, és eközben különféle családtípusokkal találkozik. Heteroszexuális pár mellett egy meleg pingvinpárral, leszbikus nyulakkal, akik boldog családban élnek, de lát gyermekét egyedül nevelő vízilovat, vegyes etnikumú kutyapárt és egy kengurupárt, akik egy jegesmedvekölyköt fogadtak örökbe.

Ez a történet nagyon felháborította az olasz konzervatívokat, akik fejében emberek még mindig csak és kizárólag a két szülő + gyerek modellben élnek együtt, dacára annak, hogy ez a történelem során soha nem zajlott pont ilyen egyszerűen. A velencei polgármester pedig lépett, összesen 50 könyvvel együtt a Kis Tojást is betiltotta. Ezután amúgy 250 olasz szerző kérte, hogy könyveiket szintén tiltsák be Velence közintézményeiben.

konyv

A történet itt véget is érhetett volna, de a könyv szerzője, Pradi egy váratlan támogatóra akadt, Ferenc pápa személyében, aki titkárságán keresztül üzent a szerzőnek, dicsérve a könyvet. Ezek szerint őszentsége hálás az előzékeny gesztusért, és mindazokért az érzésekért, melyeket a könyv kiváltott. És reméli, hogy további alkotások születnek majd, melyek az emberi és keresztény értékeket terjesztik a fiatal generáció tagjai között.

A levelet még július 9-én adták fel, de csak most került a Guardian birtokába. Előzménye, hogy Pardi a heves vitákat látva elküldte művét a Vatikánnak még júniusban. De igazából nem számított valójában válaszra.

Mindebből persze Pardi sem gondolja azt, hogy a pápa egyértelműen kiállna a meleg családok mellett, hiszen az ellenkezik a katolikus doktrínával, ugyanakkor szerinte azt sem gondolhatja senki, hogy a melegeknek ne lennének jogaik.

És míg az egyház valóban meglehetősen szigorúan kezeli az azonos neműek kapcsolatának ügyét, a pápa néha tesz engedményeket, 2013-ban például arról beszélt, hogy ha valaki meleg és közben Isten kegyeit keresi, ki lenne ő ahhoz, hogy elítélje őt.

Maga a vatikáni intézményrendszer nem annyira tudja még követni a pápa lendületét, a miniállam államminisztere, Pietro Parolin bíboros szerint például az emberiség szenvedett vereséget az írországi népszavazással, ami legalizálta az azonos neműek kapcsolatát.

És nagy változás a Vatikán álláspontjában nem is várható. Jövő hónapban tartják a Családok Világtalálkozóját az Egyesült Államokban, ahova a pápa is ellátogat, rengeteg katolikus vezetővel egyetemben, és ide például melegjogokért küzdő szervezetek képviselőit egyáltalán nem hívták meg.

Sok helyen a katolikusok sem elégedettek a pápa kijelentéseivel, egy petíciót, ami arra kérné a pápát, hogy erősítse meg az egyház tanítását a meleg emberekről és a válásokról, több mint félmillióan írtak alá. (Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.