Siklós városa nem kér többet a Klik-ből

2015 augusztus 28., péntek 6:38
321

A siklósi önkormányzat öt iskolát és két tornacsarnokot vett vissza.

A város az iparűzési adóból évente százötmillió forintot fizetett a Klik-nek, a polgármester szerint teljesen indokolatlanul. Marenincs János az RTL Klub Híradójának beszélt arról, hogy a központi alap elnyelte a helyi vállalkozók hozzájárulását, ennél jóval kevesebb pénz jött vissza a helyi intézmények működtetésére.

Az önkormányzatok négy évente dönthetnek arról, hogy ki legyen a fenntartó, Siklós esetében ez most vált esedékessé. A polgármester a pénz elköltésének módját is kifogásolta, például a Klik tavaly 27 millió forintot fizetett ki a technikai dolgozóknak bérként és járulékként, holott ez szerinte tízmillió forinttal olcsóbban is megoldható, ráadásul mindezt nem közmunkából valósítanák meg, utalt a mostani helyzetre a polgármester.

Az RTL Klub megkereste az Emmi-t, hogy megkérdezzék, hány önkormányzat vette vissza az iskoláit és milyen indokkal, de kérdéseikre nem válaszoltak.

Nemrég derült ki, hogy a Klik nemcsak közműcégeknek tartozik, mintegy 4,6 milliárd (!) forinttal, de önkormányzatokkal szemben is adósságuk van. Holott az egész központosítást épp azért vitték elvben végbe, hogy az önkormányzatok válláról levegyék az iskolák fenntartásának terhét. Így sikerült.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt