Szinte biztos, hogy megtalálták a náci aranyvonatot Lengyelországban

külföld
2015 augusztus 28., 15:56
comments 294

A lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter helyettese 99 százalékig biztos benne, hogy a náci aranyvonat létezik, de egyelőre nem tudják megállapítani, hogy mit tartalmaz a rakománya.

Piotr Zuchowski látta a georadar-felvételeket, és tényleg úgy néz ki, mint egy páncélvonat.

A képeken egy több mint 100 méter hosszú vasúti szerelvény körvonalai rajzolódnak ki a föld alatt. A vonatot megtaláló amatőr kincsvadászok szerint arról a legendás náci páncélvonatról van szó, amely 1945-ben tűnt el a környéken összerabolt kincsekkel a rakterében.

Az a körülmény, hogy páncélvonatról van szó, valóban arra utal, hogy értéket képviselő tárgyak lehetnek rajta. Zuchowski szerint ezek lehetnek értéktárgyak, műkincsek, de akár olyan levéltári anyagok is, amelyeknek létéről tudtunk, de amelyeket nem ismerünk

A miniszter felszólította a környéket az elmúlt napokban ellepő amatőr kincsvadászokat, hogy azonnal hagyjanak fel az ásással, mert azzal veszélybe sodorhatják testi épségüket. Lehet, hogy a nácik aláaknázták a vagonokat. 

A helyi média beszámolói szerte Lengyelországból érkeztek kincsvadászok a legendás náci aranyvonat feltételezett helyére, és több ponton is illegális ásatások kezdődtek. Pénteken rendőrök járőröztek a Walbrzych-Wroclaw vasútvonalon, amelynek 65-ös kilométerjelzésénél gyanítják leginkább a helyét.

Walbrzych közelében a második világháború idején működött egy földalatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában végrehajtott heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.