A magyar nyugdíjasok vannak leginkább kiszolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek

gazdaság
2015 augusztus 29., 04:08
comments 291

Magyarországon a legtöbb 65 év feletti lakos szinte kizárólag az állami nyugdíjra bízza magát, és a lakosságnak mindössze 3 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár számításai szerint. 

Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója szerint ezzel az emberek kiszolgáltatják magukat a társadalmi és gazdasági trendeknek, ezek pedig jelenleg nem mutatnak kedvező képet, hiszen egyre kevesebbeknek kell eltartani egyre több nyugdíjast.

A közlemény hivatkozik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2013-ban készített elemzésére, amely szerint Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek több mint 86 százalékát az állam által kifizetett nyugdíjjáradék teszi ki, és ezzel az aránnyal a magyar nyugdíjasok vannak leginkább kiszolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek. Az OECD felmérés szerint Magyarországot Luxemburg, majd Belgium követi a listán, mindkét országban 81 százalék körül alakult az állami juttatások aránya, míg az OECD országok átlaga 58,5 százalék.

Míg a magyar nyugdíjasok bevételeinek csupán 2 százalékát teszik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások, például a nyugdíjpénztári járadékokból származó bevételek, addig az OECD tagországokban ez az arány  átlagosan több mint 17 százalék.

A megtakarítások és az állami juttatások mellett a harmadik fontos bevételi forrás a 65 év felettiek számára a nyugdíj után is folytatott munka. Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek 12 százaléka származik ilyen munkából, vagyis a legtöbb nyugdíjas nem vállal, vagy nem tud munkát vállalni.

Arról, hogy mekkora ötlet volt pár évvel ezelőtt államosítani a magánnyugdíj-pénztári számlákat a jelenleg dolgozó generációk esetében, a közlemény nem tér ki, de mindez alapján sejteni lehet. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.