Pénzért szerkesztő csalókat talált a rendszerében a Wikipédia

INTERNET
2015 szeptember 02., 09:09
comments 51

A Wikipédia tök jó dolog. Tényleg, szinte bármiről megtudhatjuk, micsoda, ha a netes enciklopédiát használjuk. Ma már ez a világ legnagyobb lexikonja, folyamatos bővülésének és viszonylag korrekt adatainak alapja, hogy bárki szerkesztheti a szócikkeket. Így már csak a nagy számok törvénye alapján is többnyire értelmes és valós információk maradnak a bejegyzésekben.

Viszont ez a Wikipédia legnagyobb gyengesége is, ugyanis a közösségi szerkesztés teszi sebezhetővé is a rendszert. Igaz, a szerkesztési elveket igyekeznek folyamatosan tökéletesíteni, hogy minél kisebb esélye legyen a valótlan információknak a weblapra kerülni.

Most is pont ez okozott bajt.

A Wikipédiát gondozó Wikimedia Alapítvány komoly csalássorozatot leplezett le, amiben egyelőre beazonosítatlan szerkesztők pénzt csaltak ki szócikkek tulajdonosaitól. A csalás nagyon trükkösen folyt, így:

 1. Egy vállalkozás tulajdonosa csinált a vállalkozásának egy Wikipédia-szócikket. Ez még nem bűn, teljesen oké, viszont sok embernek megcsúszik kicsit a keze, ha a saját vállalkozásáról ír.
 2. A felhasználók ezért jelentették is az oldalt, mint túlzottan reklámgyanús tartalmat.
 3. Az adminisztrátorok törlik a szócikket, mert valóban reklámozza az adott vállalkozást.
 4. Ez kelti fel a csaló figyelmét, akik egy nehezen beazonosítható felhasználói fiókkal újraírta a szócikket, hogy az újra megjelenhessen.
 5. A csaló kapcsolatba lépett az eredeti szócikk tulajdonosával, és felajánlotta, hogy pénzért újra élesti az oldalt, lényegében azonos tartalommal.
 6. Ha megjött a pénz, a szócikk élesedett.
 7. Ezután egy másik, szintén nehezen beazonosítható fiókkal felülvizsgálták és jóváhagyták a szócikket.
 8. Majd pénzt kértek az eredeti szócikk tulajdonosától, hogy folyamatosan védjék a szócikket a jelentések és a törlés elől. Ezért általában havi 30 dollárt (8500-9000 forintot) kértek.

A Wikimedia a csalás miatt 381 felhasználói fiókot függesztett fel, és 210 szócikket törölt. Felhívták a figyelmet arra, hogy a csalók a vizsgálat célpontjai, még a fizető vállalkozók is inkább csak áldozatok az ügyben. (BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt