Terjed a menekülteknek kitalált Airbnb Németországban

külföld
2015 szeptember 02., 05:38
comments 267

A berlini székhelyű Refugees Welcome lényege, hogy segít a német fővárosba megérkező menekülteknek, hogy átmeneti otthonra leljenek olyan helyieknél, akik szívesen befogadnák őket.

Eddig több mint 780 német jelentkezett, hogy szívesen fogadna vendéget, és a szolgáltatás segítségével 26 embert már sikerült is elhelyezni. Ez egyelőre apró számnak tűnhet, de az oldal két szerkesztője, Jonas Kakoschke és Mareike Geiling azt mondja, elképesztő mennyiségű támogatást és pozitív visszajelzést kaptak az utóbbi időben, és a szolgáltatásuk olyan tempóban növekszik, hogy azt szeretnék, ha idővel más európai országokban is megjelenhetne a menekültek Airbnb-jének is nevezett projekt. Ausztriában már január óta létezik hasonló szolgáltatás, de terveik szerint Görögországba, Portugáliába és Angliába is indítanának hasonlót. Arról, hogy Izlandon is sokezren ajánlották fel otthonaikat menekülteknek, kedden írtunk.

Az oldal két alapítója maga is befogadott otthonába egy 39 éves menekültet Maliból. Miközben arra várnak, hogy a férfi megkapja a munkavállalási engedélyét, esténként segítenek neki a német nyelv tanulásában.

Az eddigi tapasztalatok alapján rengetegféle ember jelezte, hogy szívesen fogadna menekültek. Van köztük pr-tanácsadó, ács és diákok is, 21 és 65 éves kor között. A legtöbb felajánlás lakóközösségektől jön, de akadt hogy egyedülálló anyák vagy házaspárok jelentkeztek. Sok esetben nem is kell a vendéget fogadóknak teljesen lemondaniuk a kieső albérleti díjakról, az esetek harmadában a munkaügyi hivatal vagy a szociális ellátórendszer fizet a menekültek szállásosa után, és a projektet lehet adományokkal támogatni is, melyből szintén kapnak a szállásolók is.

Vannak Németországban, akik a szolgáltatás nélkül is találnak maguknak vendéget, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), azaz Angela Merkel pártjának egy képviselője, Martin Patzelt is befogadott átmenetileg két eritreai menekültet. Sok támogatást kapott ezért, de akadtak halálos fenyegetések is. Mint elmondta, ő ugyan nem akart menekülteket az életébe, de jöttek, ő pedig elfogadta a kihívást. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.