Jönnek az osztrák civilek kimenteni a menekülteket Budapestről

külföld
2015 szeptember 03., 14:50
comments 895

Osztrák aktivisták autókból és buszokból szerveznek konvojt a Facebookon, hogy vasárnap elhozzák a menekülteket Budapestről. A kezdeményezéshez eddig már 600-an csatlakoztak.

Szerintük Ausztria és Németország tétlenül nézi, ahogy Magyarország meggátolja az érvényes jeggyel rendelkező embereket a továbbutazásban, miközben Budapest utcáin ellátás nélkül, katasztrófa közeli állapotban kell élniük.

A konvoj első része szombaton délelőtt indul Bécsből, hogy lehetőleg minél több menekültet el tudjanak hozni Budapestről Bécs és Németország felé.

Biztosítanak mindenkit, hogy ez nem csak egy spontán fellelkesülés, magyar, soztrák és német szervezetekkel is kapcsolatban állnak. Jogászokat is visznek magukkal, hogy egy legkevésbé se veszélyeztessék a menekültek biztonságát.

A kezdeményezés mögött olyan civil szervezetek állnak, akik hasonlóan ítélik meg az elmúlt napokban Magyarországon kialakult helyzetet. Továbbá várják, hogy más segélyszervezetek, NGO-k, busztársaságok, taxisok és szakszervezetek is csatlakozzanak az akcióhoz.

Az osztrák kormányt pedig felszólítják: érje el a magyar kormánynál, hogy nyissák újra a Keleti pályaudvart, ahonnan a menekültek az osztrák vasúttal járataival tovább tudnának utazni.

Megkérik azokat a politikusokat,  hogy ne próbálják megakadályozni őket, hogy megtegyék azt, amit most szerintük minden józanul gondolkodó embernek tennie kellene.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt