Megérkezett Győrbe a menekültkonvoj

POLITIKA
2015 szeptember 06., 14:28
comments 142

Nagyjából 130-140 autó érkezett meg Ausztria irányából és hagyta el az osztrák-magyar határt, de állítólag további kocsikra is lehet számítani. Ők mind azért vágtak útnak, hogy segítsék a menekültek átszállítását Magyarországról Ausztriába.

Ennyien maximum 400, talán 500 menekültet tudnak egy körben átvinni a határon.A konvojjal tartó Csekő Balázs újságíró Twitter-oldalán is lehet követni az eseményeket.

Screen Shot 2015-09-06 at 16.23.28

Az osztrákok most játékokat, élelmet és ruhát osztogatnak a menekültek között.

Hegyeshalomnál volt egy kisebb kupaktanács az autósok között: ott döntöttek úgy, hogy egy csapat megy Győrbe, egy pedig Budapestre. Ugyanitt a konvoj tagjai állítólag dudálásba kezdtek és elzárták az egyik forgalmi sávot, így tiltakozva a magyar kormány menekültpolitikája ellen. 

Screen Shot 2015-09-06 at 16.25.04

Az Országos Rendőr-főkapitányság délután arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a menekültek határon való átszállítása az osztrák hatóság szerint is büntethető. A belföldi utaztatás sem egyértelmű, mert ha valaki csak a határig szállít el valakit, az is minősülhet jogellenes tartózkodás elősegítésének.

A hatóságok az egyes eseteket egyedileg bírálják el. A segítők felkészültek arra, hogy a rendőrség ellenőrzi majd őket, ezért több jogász is a konvjokkal utazik. A szervezők minden autóba eljuttattak egy jogi felvilágosítást arról, hogy mi a teendő igazoltatás esetén.

(Twitter / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.