A német kormány további 6 milliárd eurót költ a menekülthelyzet kezelésére

migráció
2015 szeptember 07., 04:25

A 2016-os költésgvetésben 3 milliárd eurót, idén pedig a már korábban eldöntött pénzek mellett még 3 milliárd eurót költ Németország a menekülthelyzet kezelésére, állapodott meg a német kormány. Utóbbi összeget a leginkább érintett tartományok és önkormányzatok kapják majd meg.

6 milliárd euró közelíti a kétezermilliárd forintot, abból egész Németországot többször körbe lehetne keríteni szögesdróttal. A németek ehhez képest azon vitatkoznak, hogy anyagi segítségben adják a menekülteknek a pénzt, vagy legyen emellett készpénzes támogatás is. Mindenesetre a most megszavazott pénzből többek között új embereket vesznek fel a menekülttáborokhoz, téliesítik a táborok lakhelyeit és hasonlók.

A FAZ becslései szerint idén 9-10,5 milliárd euró lehet a menekültek pénzügyi költsége Németországnak; júliusban a parlament 5,6 milliárd eurót szavazott meg a helyzet kezelésére, pedig akkor még csak félmillió bevándorlóval számoltak. Azóta viszont valószínűbbnek tűnik, hogy 800 ezer felett lesz a Németországba érkezők száma.

Abban is megállapodott a német koalíció, hogy a biztonságos országok körét kibővítik a balkáni országokkal, köztük Koszovóval is, így aki innen jön, nem remélhet menekültstátuszt.

(Reuters, Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.