Menekültek egy csoportja elfoglalta a röszkei utat

migráció
2015 szeptember 07., 07:38
comments 195

Update: Fél tizenegy előtt kicsivel az útzár véget ért, legfrissebb információink szerint a menekültek elálltak az útról, a buszokra pedig elkezdték felszállítani a menekülteket, igaz, egyelőre csak a szíreket, ami miatt a többiek háborognak.

Korábban írtuk: A röszkei gyűjtőponton jelenleg mintegy 500 ember tartózkodik, nagyon sok köztük a gyerek, jelentette a helyszínről Plankó Gergő. A helyszínen dolgozó önkéntesek elmondása szerint éjjel voltak ezren is, de vannak, akiket már elvittek a buszok a táborba, ahol a regisztrációs eljárás zajlik majd. Jelenleg azonban nem tudnak indulni a buszok, mert egy ötven - százfős csoport elállta az egyetlen utat. Velük szemben rendőrsorfal állt fel.

photo_camera Fotók: Plankó Gergő / 444

A tüntető menekültek jellemzően a Freedom - Freedom szavakat skandálják, és tovább akarnak menni előre. Tudósítónk beszámolója szerint nem közvetlenül a busz útjának akadályozása a céljuk, de mivel ez az egyetlen út a helyszínen, azzal, hogy így felálltak, mégis ezt érték el.

roszke05

A gyűjtőponton ezzel együtt alapvetően nyugodt a hangulat, a menekültek többsége beszélget és várakozik, önkéntesek elmondása szerint az éjszaka is nyugodtan telt. Bár ez a gyűjtőpont egy mezőn fekszik, és éjszaka elég hideg lehetett, a helyszínen civilektől és önkéntesektől kapott sátrak biztosítottak védelmet éjszakára.

roszke01

A mezőn jelentős a rendőri jelenlét, gyakorlatilag minden irányból körbeveszik a menekülteket. Közben a sínek felől folyamatosan érkeznek újabb menekültek a gyűjtőponthoz. A lenti képen az látható, hol ér véget a GYODA, és hol sétálnak el mellette a Szerbiából érkező emberek:

roszke_gyoda

 

Vannak olyan menekültek is, akik a helyzetet látva inkább visszafordulnak Szerbiába. Tudósítónk egy huszonéves damaszkuszi férfival beszélt, aki úgy döntött, inkább visszamegy. Nem akarja, hogy a magyar hatóságok regisztrálják, mert akkor később nehezebben juthatna el Hollandiába, ahova menni szeretne. "Bármikor változhat a politika" - mondta minderről angolul. Most az a terve, hogy keres valakit, aki elviszi. Próbáltuk figyelmeztetni, hogy csempészekhez ne üljön be, mert az nagyon veszélyes, de a férfi mégis valami hasonló utat akar most inkább megpróbálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.