Sokkal több menekültet vinne el Magyarországról a kvótarendszer, mint amennyi menekült az országban maradna

migráció
2015 szeptember 07., 08:59
comments 143

A formálódó EU-s menekült-újraelosztási kvótamechanizmus legújabb verzióját szivárogtatták ki Jean-Claude Juncker környezetéből. Eszerint az Európai Bizottság arra fog javaslatot tenni, hogy összesen 120 ezer menekültet osszanak szét a határországokból (a korábbi tervben szereplő 40 ezer helyett), amiből 54 ezer embert Magyarországról vinnének el.

photo_camera Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Ami már csak azért is érdekes, mert az idei 170 ezer határsértő és 145 ezer regisztrált menedékkérő közül legfeljebb párezren tartózkodhatnak az ország túlterhelt menekülttáboraiban, a többiek vagy úton vannak, vagy már meg is érkeztek Németországba vagy Svédországba. Ugyan létező dolog, hogy más uniós országok visszaküldjenek embereket Magyarországra, de idén ez eddig összesen 700 esetben valósult meg.

Egyébként Orbán Viktor miniszterelnök egyre kevésbé mereven utasítja el a kvótaötletet.

Korábban Németország és Franciaország már jelezte, hogy a mostani kvótatervben szereplő 120 ezres létszámnak a felét magukra vállaják: a németek 31 344 főt, a franciák 24 031 főt (hogy hogyan jöttek ki ezek a pontos számok, az rejtély). Spanyolország 14 931 főt vállalna. Ezek önkéntes vállalások, Junckerék azért állhattak el a korábbi kötelező kvótás tervektől, mert túl nagy volt az ellenkezés.

(MTI, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.