Sokkal több menekültet vinne el Magyarországról a kvótarendszer, mint amennyi menekült az országban maradna

A formálódó EU-s menekült-újraelosztási kvótamechanizmus legújabb verzióját szivárogtatták ki Jean-Claude Juncker környezetéből. Eszerint az Európai Bizottság arra fog javaslatot tenni, hogy összesen 120 ezer menekültet osszanak szét a határországokból (a korábbi tervben szereplő 40 ezer helyett), amiből 54 ezer embert Magyarországról vinnének el.

Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Ami már csak azért is érdekes, mert az idei 170 ezer határsértő és 145 ezer regisztrált menedékkérő közül legfeljebb párezren tartózkodhatnak az ország túlterhelt menekülttáboraiban, a többiek vagy úton vannak, vagy már meg is érkeztek Németországba vagy Svédországba. Ugyan létező dolog, hogy más uniós országok visszaküldjenek embereket Magyarországra, de idén ez eddig összesen 700 esetben valósult meg.

Egyébként Orbán Viktor miniszterelnök egyre kevésbé mereven utasítja el a kvótaötletet.

Korábban Németország és Franciaország már jelezte, hogy a mostani kvótatervben szereplő 120 ezres létszámnak a felét magukra vállaják: a németek 31 344 főt, a franciák 24 031 főt (hogy hogyan jöttek ki ezek a pontos számok, az rejtély). Spanyolország 14 931 főt vállalna. Ezek önkéntes vállalások, Junckerék azért állhattak el a korábbi kötelező kvótás tervektől, mert túl nagy volt az ellenkezés.

(MTI, AFP)