A nap névtelen hőse a Telekom Facebook-adminja, aki végtelen türelemmel állta a menekülteknek adott ingyen wifi miatt őrjöngők rohamát

politika
2015 szeptember 09., 04:21
comments 807

Hétfőn jelentette be a Magyar Telekom, hogy ingyenes wifiszolgáltatást épít ki a menekültek tranzitzónáiban, segítve ezzel a családok közti kapcsolattartást és az informálódást. Ahogy az várható volt, a bejelentésük nem aratott osztatlan sikert a magyar facebookozók körében. Ami viszont ezután történt, az tanítanivaló:

a cég Facebook-oldalát kezelő telekomos munkatárs órákon át, végtelenül türelmesen válaszolt minden egyes gyalázkodó posztra!

Tényleg, egyetlen egyszer sem vesztette el a türelmét. Például Szabolcsnak, aki azt kérdezte, hogy "ha elkezdek allatkent viselkedni a belvarosban en is kapok ingyen wifit? :D", azt válaszolta, hogy "Szia, Szabolcs! Nem tapasztaltuk, hogy a menekültek "állatként" viselkedtek volna, természetesen a nem megfelelő magaviseletet mi is elítéljük. Az ingyenes wifi szolgáltatással mi próbáljuk megkönnyíteni kicsit az utóbbi napokban, hetekben, hónapokban nehézre fordult sorsokat.

Petit, akinek az ingyenwifi hírére kedve támadt menekülni, sem a büdös picsába küldte el. "Őszintén reméljük, hogy sosem kerülsz olyan helyzetbe, mint ők" - írta válaszul.

Gergőnek pedig, aki terrorkomra keresztelné át a céget, és azon aggódik, hogy az ingyenwifi árát majd a fizetős fogyasztókon verik le, türelmesen elmagyarázta, hogy a cég nem tervez újabb névváltást, és hogy néhány mobil állomás kihelyezése nem akkora költség, hogy a fogyasztóknak aggódniuk kéne bármiért.

De volt, hogy szimplán csak oszlatni próbálta a sötétséget. Türelmesen elmagyarázta például, hogy attól, mert a menekülteknek van okostelefonjuk, még nem fenékig tejel az életük. "Bármilyen eszközük is legyen, otthonuk - és talán családjuk - már nincs" - írta egy válaszában. Balázsnak, aki meg azt nem értette, hogy honnan lehet egy menekültnek pénze embercsempészre és utazásra, finoman rámutatott, hogy "attól, hogy el kellett menekülniük az otthonukból, még nem biztos, hogy nem volt életük és egzisztenciájuk. Fel- és eladtak mindent".

És ez csak pár kiemelt példa, érdemes ránézni az egész kommentfolyamra, hogy igazán átérezzék, mit kellett kiállnia A Névtelen Facebook-adminnak, akinek ezúton is szeretnék gratulálni. (Címlapkép via Ferencz Gábor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.