Nyolc képben magyarázza el az Amnesty International, hogy a világ mennyire keveset tesz a menekültekért

külföld
2015 szeptember 09., 05:23
comments 255

Az elmúlt hetek politikusi megnyilvánulásai alapján hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Európára hárul a legnagyobb teher a menekültválságban. Orbán Viktor egyenesen tízmillió menekült rohamát vízionálva aggódik Magyarország etnikai összetétele miatt, európai szinten pedig már azok az országok is nagyon szolidárisnak tudják láttatni magukat, akik pártízezer menekült befogadását vállalják.

Ehez képest a valóság az, hogy a világ

szégyenteljesen keveset tesz.

Az Amnesty International ausztrál csoportja tíz infografikán magyarázza el mindezt az ausztráloknak - ahol a kormány eddig drákói szigorral lépett fel a menekültekkel szemben, bár ma éppen azt jelentette be Tony Abbot miniszterelnök, hogy 12 ezer szíriai menekült letelepedhet az országban.

A tíz grafikonból nyolcat mutatnék meg, ezek azok, amik nem kifejezetten az ausztrál helyzettel foglalkoznak, és segíthetnek pár népszerű tévhit eloszlatásában:

1. A szíriaiak több mint ötven százaléka kényszerült otthona elhagyására

Gondoljanak bele, milyen volna, ha négy év alatt ötmillió magyar válna hontalanná.

2. Ebből Európát alig néhányan érik el

ai_ref2

A szíriai menekültek 95 százaléka öt környékbeli országban, Törökországban, Libanonban, Jordániában, Irakban és Egyiptomban talált átmeneti menedéket.

3. Libanon aktuális népességének ötöde szíriai menekült

ai_ref3

Magyarra fordítva ez olyan, mintha kétmillió szíriai érkezett és maradt volna Magyarországra. Ehhez képest a kormány állítása szerint 170 ezer menekült érkezett idén, de a nagy részük ahogy jött, úgy tovább is állt.

4. A Libanonba menekültek nyomorognak

ai_ref4

A legsérülékenyebb csoportok fejenként havi 13,5 dollárt kapnak ételre. Az napi 125 forint, kb egy zsemle és egy Túró Rudi ára.

5. A legtöbb szíriai menekült Törökországban van

ai_ref5

1,9 millióan élnek ott táborokban - miközben Európa most úgy beszél kezelhetetlen válságról, hogy ide idén eddig kb. 350 ezren érkeztek.

6. Az Európába idén eljutottaknál azok is többen vannak, akiket sürgősen át kéne telepíteni 2016 végégig

ai_ref6

A nemzetközi szervezetek 400 ezer ilyen menekültet azonosítottak.

7. Eközben a világ nagyon keveset tesz

ai_ref7

Az ENSZ menekülteket támogató alapját csak 40 százalékban töltötték fel a donorállamok.

8. Nagyon-nagyon keveset

ai_ref8

Ahogy a 6. pontban már írtam, négyszázezer szíriait kéne sürgősen új otthonba telepíteni. A világ kormányai ehhez képest a szíriai válság 2011-es kezdete óta csak a 2,6 százalékuknak ajánlották fel az áttelepítést.

(Via Amnesty International Australia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.