Most akkor vegyek Iphone 6s-t, vagy ne vegyek?

tech
2015 szeptember 10., 05:18

Röviden: ha van már bármilyen Iphone-od, ne vegyél.

Hosszabban: ha épp Iphone-vásárlásra készülsz, és nem sajnálsz rá negyedmillió forintot, illetve mindenképpen meg akarod tapasztalni

a háromdimenziós kattintás élményét,

akkor persze, vegyél, mert ugyanannyiba kerül majd, mint most a sima 6-os, és többet is tud. Igaz, kívülről ugyanúgy néz ki (kivéve ha aranyszínűt vagy rózsaszínt akarsz, de olyat nem akarsz), úgyhogy a villamoson villogni nem nagyon lehet majd vele, csak a béna 4s meg 5-tulajdonosok előtt.

Három új csodát mutatott be tegnap az Apple, mondjuk akkora csodának egyiket sem lehet nevezni: megújult az Iphone, megújult az Ipad, és megújult az Apple TV. Szokás szerint óriási volt a felhajtás, de aki úgy érzi, hogy lemarad a tutiról, nyugodjon meg, mert mindegyik csak egy kicsit újult meg. Pont annyira, hogy a geekeknek lehessen rajta zsizsegni, de akinek egy csöpp esze van, ezért biztos nem dobja ki se a sima 6-os Iphone-ját, se az Ipadjét, se az Apple TV-jét.

Ha viszont most vesz újat, mindegyikkel jobban jár.

Az Ipad Próban a legnagyobb újdonság a mérete: akkora lett, mint egy kisebb abrosz, az átmérője egészen pontosan 12,9 hüvelykes, azaz 33 centi. Nekem az első színes tévém volt ekkora, és már azon is tök jól látszott minden, ebben meg olyan sok pixel van, hogy ember legyen a talpán, aki végigszámolja az összeset. További újdonság, hogy lehet hozzá billentyűzetet csatlakoztatni - az Apple tehát elindult a tablettől, és addig menetelt, amíg el nem jutott a szétszedhetős laptopig.

ipad_pro

Az Apple TV új, touchpades távirányítót kapott, de ez az egész minket nem nagyon érint, mert a Siri, amivel integrálták, továbbra sem tud magyarul, és a streamelhető programok itthon továbbra sem mennek.

Az Iphone kamerája immár 12 megapixeles, az első szelfikamera meg 5, szóval még sokkal több pixel minden fronton; a kijelző 4K-s, és hiába mondja az összes szakértő, hogy 1080-nál több egy telefonra nem kell, ez aztán tényleg senkit ne riasszon el a vásárlástól.

photo_camera Iphone 6s - van rózsaszín meg arany is

Erősebb processzor, erősebb grafikus processzor, ami szinte kötelező volt. A legsúlyosabb marketing-bullshit, a háromdimenziós módszer pedig egész egyszerűen azt jelenti, hogy más történik, ha finoman tappintunk egy ikonra, és más, ha erősebben. Eredetileg Force Touchnak nevezték volna azt, ami az egeres bal klikk-jobb klikk megfelelője, de sajnos a Huawei már az Apple előtt előállt vele, úgyhogy lett belőle "mélységi tappintás". Persze amekkora hülyeség a név, annyival kényelmesebb, használhatóbb is a 6s a 6-nál.

Vegyek? Ne vegyek? A legjobb módszer ebben az esetben is a régóta bevált Apple-termék-vásárlói stratégia: megjelenik az új modell, kivárja az ember, hogy lemenjen a korábbi ára, és megveszi azt. Nem lehet elrontani. A 16 gigás 6-os most 210 ezer forintba kerül a boltban, ha becsúszna 180 alá, el lehetne gondolkodni rajta. De negyedmillió forint egy telefonért még akkor is hülyeség, ha három dimenzóban lehet vele tappintani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.