5000 szír menekültet dolgoztatnának a csehek

Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján azt mondta, hogy kb. 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek.

„Mi azonnal képesek vagyunk vállalatainkban akár 5000 szír felvételére, de ennek feltétele, hogy megfelelő végzettséggel rendelkezzenek, dolgozni akarjanak és betartsák a csehországi élet törvényeit és szabályait”

– mondta Hanák. Elmondta: a szám annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a szövetség több tucatnyi nagy csehországi iparvállalat megkérdezésével készített.
Ugyanakkor a szövetség feltételezi, hogy a cseh iparvállalatokban ennél is nagyobb számú menekültet tudnának alkalmazni.

„Azzal számolunk, hogy a menekültek iránti igény még ennél is nagyobb lehetne”

– mondta Milan Mostyn, a szövetség szóvivője. A szövetség a munkaügyi és népjóléti minisztériummal szeretné megvitatni egy átképzési ügynökség felállításának lehetőségét, amiben a menekültek képzést és cseh nyelvtudást szerezhetnének.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök-helyettes, aki maga is nagyvállalkozó, a mai kormányülés után azt mondta, hogy Csehországban most 104 ezer munkahely van betöltetlenül. Sok munkahelyre a cseh cégek ukrán állampolgárokat vettek fel, de a schengeni vízum elintézése rendkívül hosszadalmas. Mint mondta:

„Nem értem, miért van ez így. Az egyik oldalon a cseh cégeknek várniuk kell az ukrán munkásokra, a másik oldalon ugyanakkor ezrek kószálnak Európában papírok nélkül azzal az egyetlen céllal, hogy Németországba mehessenek. Ez káosz is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió képtelen hatékonyan fellépni.”