5000 szír menekültet dolgoztatnának a csehek

külföld
2015 szeptember 14., 14:38
comments 56

Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján azt mondta, hogy kb. 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek.

„Mi azonnal képesek vagyunk vállalatainkban akár 5000 szír felvételére, de ennek feltétele, hogy megfelelő végzettséggel rendelkezzenek, dolgozni akarjanak és betartsák a csehországi élet törvényeit és szabályait”

– mondta Hanák. Elmondta: a szám annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a szövetség több tucatnyi nagy csehországi iparvállalat megkérdezésével készített.
Ugyanakkor a szövetség feltételezi, hogy a cseh iparvállalatokban ennél is nagyobb számú menekültet tudnának alkalmazni.

„Azzal számolunk, hogy a menekültek iránti igény még ennél is nagyobb lehetne”

– mondta Milan Mostyn, a szövetség szóvivője. A szövetség a munkaügyi és népjóléti minisztériummal szeretné megvitatni egy átképzési ügynökség felállításának lehetőségét, amiben a menekültek képzést és cseh nyelvtudást szerezhetnének.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök-helyettes, aki maga is nagyvállalkozó, a mai kormányülés után azt mondta, hogy Csehországban most 104 ezer munkahely van betöltetlenül. Sok munkahelyre a cseh cégek ukrán állampolgárokat vettek fel, de a schengeni vízum elintézése rendkívül hosszadalmas. Mint mondta:

„Nem értem, miért van ez így. Az egyik oldalon a cseh cégeknek várniuk kell az ukrán munkásokra, a másik oldalon ugyanakkor ezrek kószálnak Európában papírok nélkül azzal az egyetlen céllal, hogy Németországba mehessenek. Ez káosz is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió képtelen hatékonyan fellépni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.