Ha kicsit jobban gondoskodik az állam a menekültekről, lehet, hogy nem lett volna balhé Röszkénél

migráció
2015 szeptember 17., 12:45
comments 922

A Magyar Helsinki Bizottság  a horgosi határátkelőnél történt összecsapásokról készült felvételek alapján több szempontból is kivizsgáltatná a rendőrség fellépését.

Az állásfoglalásukban leszögezik, hogy a tegnapi röszkei összecsapásról nyilvánosságra került felvételek egyértelműen alátámasztják, hogy migránsok egy csoportja erőszakosan a rendőrökre támadt. A támadásban kormányzati információk szerint 14 rendőr sérült meg.

A hírek szerint lengyel, szlovák ausztrál újságírókat vett őrizetbe a rendőrség, valamint arról is érkeztek hírek, hogy a lengyel és az ausztrál újságírót gumibottal is megverték. Továbbá rendőri bántalmazásról számoltak be a szerb állami televízió munkatársai. Az elérhető felvételekből az is egyértelmű, hogy olyan helyeken került sor tömegoszlatásra könnygázzal, ahol sok volt a gyerek, ami miatt pánik alakult ki.

photo_camera AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Nem tartják ésszerűnek azt a magyarázatot, hogy ennyi újságíró támadt volna a rendőrökre, és a nyilvánosságra került felvételek szerint amikor a menekülők elkezdték a kerítést rugdosni és a rendőröket kövekkel dobálni, a helyszínen már nem tartózkodtak gyerekek, így minden bizonnyal nem az ekkor – valószínűleg indokoltan – használt könnygáz érte el a gyerekeket.

A Helsinki Bizottság szerint mindez azt a verziót támasztja alá, amely szerint a kapu betörése után egy ponton a rendőrök visszahúzódtak, és visszavonták a vízágyút is, amit a menekültek úgy értelmezhettek, hogy át lehet menni a határon, és „thank you” felkiáltásokkal és vastapssal vonultak a határállomás magyar részére, ahol azonban a tudósítás szerint durván lecsaptak rájuk a TEK-esek.

Vélhetőleg ekkor érte a könnygáz a gyerekeket, és az újságírókat is ekkor verték meg gumibottal.

Kezdettől egyértelmű volt, hogy a Magyarország határánál feltorlódó, megfelelő ellátás – élelem, szállás és orvosi segítség – nélkül hagyott tömegben jelentősen meg fog nőni a feszültség, különösen úgy, hogy az ezres nagyságrendű tömegből naponta 60–70 ember jut el addig, hogy legalább a menedékkérelmét benyújthassa. Éppen ezért vezényelt oda a kormány több ezer rendőrt, TEK-est és katonát. Lett volna tehát mód felkészülni a kockázatokra, és lett volna lehetőség ezt humánus módon megtenni, nem csak fenyegetéssel, hanem

már a minimális ellátás biztosításával is csökkenteni lehetett volna a az erőszakos események kialakulásának veszélyét.

Megalapozatlannak tartják Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó kijelentését, miszerint a tegnapi összecsapásokkor a rendőrség törvényesen, szakszerűen, túlzások nélkül látta el a feladatát, mivel ilyen gyorsasággal nem lehet lefolytatni egy tisztességes vizsgálatot. A Helsinki Bizottság követeli a vágatlan rendőrségi felvételek nyilvánosságra hozását, mivel a tényállás ennek hiányában nem tisztázható megfelelően.

Vizsgálatot követelnek

  • Mindenképpen ki kell vizsgálni, hogy a rendőrök valóban visszavonultak-e a menekülők belépését megelőzően, és ha igen, úgy ki és milyen okból adott erre parancsot, és megfelelően tájékoztatta-e a rendőrség a menekülőket arról, hogy a rendőrség visszahúzódása nem jelent engedélyt a megrongált kapun keresztüli belépésre.
  • Azt is vizsgálni kell, hogy az intézkedésről döntő rendőrök figyelemmel voltak-e a tömegben tartózkodó gyermekek nagy számára és a rendőrségi törvénynek arra a rendelkezésére, amely szerint gyermekkorúval szemben legfeljebb testi kényszer és bilincs alkalmazható, súlyosabb kényszerítő eszköz – így könnygáz és gumibot – nem.
  • Ki kell ezért vizsgálni, hogy milyen körülmények között került sor több újságíró meggumibotozására, akikről a náluk lévő felszerelés miatt nyilvánvalónak kellett volna lennie, hogy nem tartoznak a jogsértők közé, és akik közül többen azt állítják, hogy azután is továbbütötték őket, miután felhívták a figyelmet újságírói mivoltukra.
  • Ki kell vizsgálni, kinek a döntése nyomán és milyen alapon állítottak elő több újságírót , akik a hatáylos törvények szerint nem lennének büntethetők akkor sem, ha esetleg szándékosan lépték át a határt, az ilyen eljárásokat pedig haladéktalanul meg kell szüntetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.