A Yale Egyetem kamatot kap egy 367 éves, kecskebőrre írt holland kötvényből

2015 szeptember 18., péntek 4:00
73

Van a kötvényeknek egy fajtája, amit angolul perpetual bondnak, magyarul meg leginkább örökjáradék-kötvénynek neveznek. Ennek az a lényege, hogy birtokosa meghatározott időközönként kamatkifizetést kap a kötvény kiállítójától végtelen ideig. A végtelenség feltétele viszont az, hogy a tőkeösszeget, tehát amennyiért a kibocsátó eladta a kötvényt, soha nem fizeti meg a kibocsátó vagy csak olyan feltételekkel, amik mellett valószínűtlenné vagy időben nagyon távolivá válik a kifizetés.

Na, egy ilyen örökjáradék-kötvény most 136 euró és 20 centnyi, azaz kb. 42200 forintnyi kamatot fizet az amerikai Yale Egyetemnek. Ez még önmagában nem is lenne olyan különös, viszont a kötvényt 367 éve, 1649-ban állította ki a hollandiai De Stichtse Rijnlanden vízügyi hatósága. Ebben az időben azért kellett a pénz a cégnek, hogy építhessen egy kis mólót a hollandiai Lek folyón.

A kötvényt kecskebőrre írták, és kiállításakor 1000 holland forintot ért. Ez az egyik a világ öt legöregebb érvényes kötvénye közül. Az érvényes itt azt jelenti, hogy még mindig fizet kamatot.

A Yale hétfőn kapja majd meg a pénzét.

Az egyetem 2003-ban vásárolta a kecskebőrt műtárgyként, akkor 24 ezer eurót fizettek érte. A vásárlás óta nem kaptak még kamatot, ez az első alkalom, hogy a holland társaságnak szerződés szerint fizetnie kell. (Bloomberg)