Egy Burkina Faso-i tábornok kinevezte magát az ország új elnökének

külföld
2015 szeptember 18., 04:57
comments 41

Úgy hívják, hogy Gilbert Diendere. Ő a kettővel ezelőtti elnökhöz, Blaise Compaoréhoz hű. Compaoré 27 évig vezette Burkina Fasót, 2014-ben egy népfelkelés távolította el a hatalomból. Az embereknek az nem tetszett, hogy Compaoré alkotmányt akart módosítani, hogy továbbra is elnök maradhasson.

A felkelés után átmeneti kormány alakult, és azóta két ügyvezető elnök is vezette az országot, a másodikat, Michel Kafandót váltotta le a mostani puccs, amiben Diendere tábornok lett az államfő. Az ügyvezető elnököt és miniszterelnököt Diendere katonái tartóztatták le.

Három hét múlva lesznek választások az országban, de így nem lesz könnyű rendesen megtartani őket.

Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban tüntetők gyűltek össze az elnöki palota előtt, és a puccs során őrizetbe vett vezetők szabadon engedését követelik.

photo_camera Az őrizetbe vett ügyvezető elnök és a miniszterelnök. (AFP)

Az Egyesült Államok is elítélte a szeptemberi puccsot, és bejelentették, hogy felülvizsgálják Burkina Faso segélyezését a történtek alapján.

Franciaország, Burkina Faso gyarmati ura szintén közelről figyelemmel kíséri az eseményeket, készültségbe helyezték az országban állomásozó francia különleges erőket. Burkina Faso a francia katonák állomásoztatása miatt fontos szövetségese Párizsnak és Washingtonnak is a nyugat-afrikai iszlamisták elleni harcban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.