Matolcsyék még tovább dagasztanák az MNB alapítványainak ingatlanvagyonát

gazdaság
2015 szeptember 18., 19:34

A hvg szerint az MNB alapítványai által 7,2 milliárd forintból alapított ingatlanfejlesztő cég, a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. elnevezése arra utal, hogy a cég a budapesti Vörösmarty téri Kasselik-ház megszerzésére  pályázik.

A cég ötfős igazgatóságának tagja Matolcsy György egyik rokona, Szemerey Gabriella is, aki egyben a Kasselik-Ház-alapító Domus Animae Alapítvány igazgatója is.

A cég felügyelőbizottságát is ugyanúgy Matolcsyhoz közeli emberekből válogatták össze:

  • Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének irányítója 
  • Kardkovács Kolos szanálásért felelős MNB-ügyvezető igazgató,
  • Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatóságának vezetője.

A cikk felidézte, hogy MNB alapítványai az elmúlt időszakban csak úgy falták az értékes ingatlanokat, eddig közel 10 milliárd forintot költöttek erre.

A 28 milliárd forintos vagyonú Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány februárban vette meg központnak a Svábhegyen lévő, Mátyás király úti kastélyt 1,3 milliárd forintért, de megszerezték az Úri utca 72. szám alatti műemlék épületet nagyjából egymilliárd forintért, várhatóan ide költözik majd szintén az MNB-hez köthető Geopolitikai Alapítvány.

A 62 milliárdos Domus Animae Alapítvány a budapesti Úri utca 21. számú, 1,85 milliárdért megvásárolt épületben lakik, de az övé még a szintén a Várban lévő, Ybl Miklós tervezte Lónyay-villa, 3,4 milliárdért szereztek meg.

A 47 milliárdos Domus Scientiae székhelye a szintén budapesti Kálmán Imre utcai, 450 millióért megszerzett épületben található, míg a 28,7 milliárdos Domus Mentisé a volt kecskeméti kórházat húzta be magának 1,7 milliárdért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.