https://img.444.hu/lazar_janos_19.jpg

Lázár nem lesz Rogán főnöke és nem is mond le

POLITIKA
2015 szeptember 21., 15:17
comments 132

A nap legfontosabb belpolitikai híre, hogy addig egyeztetett Orbán Viktor és Lázár János Rogán kabinetfőnöki posztjáról, hogy megállapodtak. Az indexnek Lázár elmondta, hogy

"nem mond le és papíron sem ő lesz Rogán főnöke."

Az, hogy pontosan milyen feladatokat kap és milyen hatáskörrel Rogán, azt később, közösen jelentik majd be.

Lázár János közvetlen munkatársai hónapokkal ezelőtt kezdték el szivárogtatni, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a lemondását fontolgatja. A miniszter azt akarta így megakadályozni, hogy Orbán Viktor kabinetfőnökévé nevezze ki Rogán Antalt.Lázár féltette a pozícióját, mert ugyan hivatalosan miniszterként a kabinetfőnök felett állna, mégis Rogán lenne napi kapcsolatban Orbánnal, ő lenne közelebb a miniszterelnökhöz.

A miniszter rémálmai azonban szerdán a több hónapos fenyegetőzés ellenére is valóra váltak: Rogán Antal a Fidesz velencei frakcióülése után maga jelentette be, hogy Orbán kabinetfőnökévé nevezte ki.

Lázár erre rögtön belengette, hogy hétfőig eldönti, megy-e vagy marad. Csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszter részben finomított ezen az üzeneten, itt már arról beszélt, hogy ő egy politikai közösség tagja, és a miniszterelnök dolga, hogy döntsön a sorsáról. Csütörtökön még azért sem tudott dönteni, mert állítása szerint akkor még csak Orbán tudta, hogy pontosan milyen lesz a feladatok és a felelősség megosztása közte és Rogán között. Lázárnak a sajtótájékoztatón azzal volt gondja, hogy ha az új, kabinetfőnöki poszt nagy befolyást ad a Miniszterelnökség munkájában Rogánnak, de felelősséget nem, így pedig Lázárnak, miniszterként kellene tartania a hátát olyan döntések miatt, amikre nincs ráhatása. Ráadásul az eddig kiszivárgott információk szerint Rogán uralná a kommunikációt, így Lázárnak a csütörtöki sajtótájékoztatóin valószínűleg olyan álláspontokat is képviselnie kellene, amiket nem is ő dolgozott ki.

A hétvégén megírtuk azt is, hogy Rogán új pozícióján keresztül igazából Habony Árpád és Andy Vajna szerez nagyobb befolyást a Lázár vezette miniszterelnökségen. Lázár eddig sem nézte jó szemmel, hogy a luxustanácsadó szabadon járkál a Miniszterelnökségen. A Habony-Vajna duó pedig az Orbán alatti legfontosabb hatalmi centrum, és egy ideje azon ügyködnek, hogy visszaszorítsák a szuperminiszterként megerősödött Lázár befolyását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.