Tucatjával lépnek le az ISIS-ből azok, akik úgy érzik, átverték őket

külföld
2015 szeptember 22., 06:08
comments 245

Tanulmányban elemezete a Radikalizáció és Politikai Erőszak Nemzetközi Kutatóközpontja (ICSR), hogy milyen okból lépnek ki az ISIS-ből a korábban lelkesnek tűnő toborzottak. A 17 országból érkezett, az ISIS-t azóta elhagyó 58 terrorista története alapján négy fő okot azonosítottak.

A legfőbb indok ideológiai jellegű:

bár az ISIS a szunniták felsőbbrendűségét hirdeti, folyamatosan harcol a szunniták ellen is, miközben az alavita Aszad rezsimjének megdöntése, vagy a szunnita népesség megvédése a síita és alavita csoportok támadásaitól egyáltalán nem tűnik prioritásnak.

Sok lelépőt az ISIS brutalitása rettentett el. Többen is panaszkodtak a civilekkel szembeni erőszakra, a túszok véletlenszerű meggyilkolására, a megszállt területek lakóival szembeni bánásmódra és arra, hogy a parancsnokok gyakran saját katonáikat is kivégzik.

Szintén sokan a rendszerszintű korrupcióra panaszkodtak. A csoportról levált szíreket a külföldieknek adott előnyök zavarták, amire szerintük sem a szervezet filozófiája, sem általában az iszlám nem ad magyarázatot. Sokakat zavart az igazságtalanság, az egyenlőtlenség és a rasszizmus is - egy indiai például arra panaszkodott, hogy csupán a bőrszíne miatt neki vécét kellett pucolnia.

A negyedik fő ok pedig a szervezet propagandájával van összefüggésben. Az ISIS nyugatra szánt propagandavideóiban azzal kecsegtették a főként szegényebb sorban élő célcsoportot, hogy az Iszlám Államban luxus és jólét várja majd őket, lakást, autót, luxustermékeket kapnak. Ennek nyoma sincs, így a beígért autók hiányában inkább lelépnek.

Emellett okként merült fel az is, hogy

valójában rohadt unalmas az élet az Iszlám Államban. Sokan panaszkodtak az unalmas feladatokra, vagy arra, hogy nem is vetik be pket sehol. Mások szerint a külföldi harcosokat csak ágyútölteléknek használják.

Az ICSR szerint ezek a történetek már azért is fontosak, mert önmagában már az is gyengíti az ISIS-ről kialakult képet, hogy vannak, akik csalódottságukban otthagyják a csoportot. Ezért szerinte ezeket a lelépőket támogatni kéne abban, hogy történeteik nyilvánosságra kerüljenek, és elmondhassák, hogy "az ISIS nem védi a muzulmánokat, hanem gyilkolja őket". (ICSR via Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.