Szijjártó már a szerb miniszterelnökkel együtt üzenget a horvátoknak

„A kihívásokkal teli időszakokban értékelődnek ugyanis fel a barátságok.”

- mondta szokatlan visszafogottsággal Szijjártó Péter, mikor Zentán Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel megnyitotta a magyar tulajdonú, gépjárműkábeleket gyártó Tisza Automotive Kft. üzemét. A magyar külügyminiszter szerint Magyarországnak és Szerbiának az eddiginél szorosabb együttműködésre kell törekednie.

A magyar-szerb barátság a migránsválság során felértékelődött, de ennek a kapcsolatnak fontos, hogy legyenek mindennapi kifejeződései is, olyan beruházások, amelyek közös erőfeszítéssel jöttek létre.”- mondta Szijjártó.

A magyar külügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a röszkei határátkelő lezárása meglátszik a két ország közötti kereskedelmi forgalom mutatóin.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy sem a magyar, sem a szerb kormány nem fogja hagyni, hogy a bevándorlás által okozott problémának a két ország kapcsolata áldozatul essen. Szerinte a kötelező kvótarendszer azért nem jó, mert azóta, hogy megkezdődött a 120 ezer bevándorló elosztásáról szóló vita, már sokkal többen léptek be az Európai Unióba. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentésére, miszerint Szerbia küldje Magyarország felé a migránsokat, Szijjártó Péter úgy reagált:

"a horvát miniszterelnök vívja a választási kampányt Horvátországban, ne Magyarországon és Szerbiában."

A szerb miniszterelnök közölte, hogy levelet írt az európai vezetőknek, amelyben ismertette, hogy Horvátország milyen megállapodásokat sértett meg azzal, hogy lezárta határát a Szerbiából érkező teherforgalom előtt. Hozzáfűzte, hogy reméli, mihamarabb megoldás születik, és újra elindulhat a teherforgalom. (MTI)

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)