A családtagjai útleveleit találhatták meg a leterroristázott Ahmed H.-nál

Terrorizmus
2015 szeptember 25., 10:36

Rejtély, hogy miért terroristázzák a 39 éves szír férfit, akit kedden fogott el a TEK a röszkei határincidensben való részvétele miatt – írja az Origo, ami beszélt a férfi kirendelt ügyvédjével, Fülöp Évával, és ez alapján egyre furcsább az egész történet.

Ahmed H.-t a győri vasútállomáson fogta el két tucat TEK-es, és azért tartóztatták le, mert a horgosi határátkelőnél kitört balhé közben illegálisan lépte át a határt, és ő bujtotta fel a határátlépő kerítését áttörő tömeget. Annyit tudni róla, hogy ciprusi, ott munkavállalási engedéllyel is rendelkezik, és tagja lehet a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) nevű iszlám mozgalomnak, amiről a rendőrség úgy gondolja, hogy a terroristák fedőszervezetként is használják azt. Emiatt Orbán Viktor és Bakondi György is kész tényként állította, hogy a hatóságok terroristát fogtak.

A rendőrség szerint az elfogásakor a férfinél 9 különböző útlevelet találtak, a sajátjában volt érvényes schengeni vízum, így a hatóságok nem értik, hogy ha ennyire be volt biztosítva, akkor miért akarta illegálisan átlépni a határt, és tisztázni kell, honnan szerezte a papírokat.

A Népszabadság szerint a magyar titkosszolgálatok partnerszolgálatai nem igazolták a közmédia és Bakondi György biztonságpolitikai főtanácsadó kijelentéseit, miszerint Ahmed H. azonosított terrorista lenne, és csak a határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt nyomoznak ellene. A TEK és a rendőrség vizsgálja a férfi kapcsolatrendszerét, híváslistáit.

photo_camera Ahmed H. hátulról a fotón, amin a rendőrség kereste (Fotó: police.hu)

Fülöp Éva ügyvéd az Origónak most azt mondta, hogy a férfinál a családtagjai útleveleit találták meg, és Ahmed H. állítása szerint csak békíteni akarta a rendőröket és az őket kővel dobáló migránsokat, az elfogása óta pedig mindenben együttműködik a hatóságokkal. Fülöp szerint az eddigi kihallgatások alatt még csak marginálisan sem vetődött fel a terrorizmus gyanújának a kérdése.

Amikor Ahmed H. megtudta a rendőröktől, hogy az átkelőt nem nyitják meg, a családjával azonnal más útvonal után nézett, és Győrbe a határzár óta használatos helyszínek érintésével jutott – mondta el a kirendelt ügyvdé, aki szerint Ahmed H. a Szíriából elmenekült közeli rokonait kísérte: mivel hosszabb ideje Cipruson él, Törökországban csatlakozott a családtagjaihoz, akikkel Németországba igyekezett, de amint biztonságban tudta volna a családját, állítása szerint indult volna vissza Ciprusra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.