Már hivatalosan is terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják a Röszkénél zavargó szír férfit

2015 szeptember 25., péntek 14:18
146

Terrorcselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is gyanúsítottként hallgatta ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken azt a 39 éves szír férfit, aki ellen már eljárást folytatott - írja a rendőrség honlapjára felkerült közlemény.

A 39 éves Ahmed H. szír állampolgár ellen eddig

tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette

(igen, ez a neve) miatt folytattak eljárást, az újabb gyanúsítást, mármint a terrorcselekmény elkövetését ebben a nyomozásban közölték vele. Ahmed H. is jelen volt, amikor bevándorlók egy csoportja a szerbiai Horgos és Röszke között bedöntötte a közúti határátkelőhely kapuját.

Ahmed H. ügyvédje, Fülöp Éva azonban az Origónak azt mondta, hogy őt nem is értesítették arról, hogy védencét terrorcselekmény elkövetésével is gyanúsítják. Ráadásul nem is volt jelent a szír férfi kihallgatásán, ahol ez az új gyanúalap felmerült, márpedig az ügyvéd nélkül nem is lehetett volna kihallgatni Ahmed H-t.

A Büntető Törvénykönyvről szóló törvényben a terrorcselekmény definíciója eléggé tág, így szól:

„314. § (1) Aki abból a célból, hogy

  • a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,
  • b) a lakosságot megfélemlítse,
  • c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja,

a (4) bekezdésben meghatározott személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt