Hiába nyomoznak Blatter ellen, (legalább) februáig maradna FIFA-elnök

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Joseph Blatter tervei szerint februárig ellátja az elnöki teendőket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) élén annak ellenére, hogy a svájci hatóságok korrupció gyanújával nyomoznak ellene.

A személyes ügyvédei, a szintén svájci Lorenz Erni és az amerikai Richard Cullen olyan nyilatkozatot tettek közzé, amiben Blatter elég meredek kijelentést tett:

semmi illegális vagy helytelen dolgot nem követett el.

A levélben Blatter értékének megfelelő kompenzációnak nevezte azt a 2 millió svájci frankot, amit tanácsadóként Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke kapott. A svájci legfőbb államügyész pénteki bejelentése szerint Blatter ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, és házkutatást tartották az irodájában, számos iratot lefoglalva. A svájci hatóság tanúként szintén kihallgatta Platinit annak kapcsán, hogy kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA alapjaiból származó pénz „állítólag 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkára lett kifizetve”.

Blattert azzal is gyanúsítják, hogy a FIFA érdekeivel ellentétes szerződést kötött a világbajnokságok televíziós jogairól.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapja előtt, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amihez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ezután a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A küldöttgyűlés február 26-án lesz. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.