Menstruálnak-e a nők az űrben?

TUDOMÁNY
2015 szeptember 29., 18:58

Néhány nappal ezelőtt, még mielőtt bejelentették volna, hogy folyékony víz nyomaira bukkantak a Marson, a briliáns közösségi médiás gyakorlatot folytató amerikai űrkutatási ügynökség munkatársait kérdezhették az emberek a Tumblr-en. Ennek legfőbb tanulsága volt a címben is szereplő nagyon fontos kérdés, ezért alaposabban is kifejtették a választ.

Kiderült, hogy

  1. Igen, az űrhajósnők menstruálnak az űrben, nem állítják le a havi ciklusukat mesterségesen, bár ennek nincs orvosi akadálya, vagy ellenjavallata.
  2. A problémafelvetés nem annyira bugyuta, mint elsőre tűnik, ugyanis néhány évtizeddel ezelőtt pont ez a dilemma állt a nők űrutazásának útjában.

A negyvenes években ugyanis általános volt a meggyőződés még amerikai tudományos körökben is, hogy azért nem szabad nőt engedni az űrbe, sőt, még repülni sem, mert a nőket a hormonális hangulatingadozás is megbízhatatlanná, ön- és közveszélyessé teszi, nemhogy a menstruáció. Ezt a véleményt repülőgép balesetekkel támasztották alá, amelyek kapcsán ugyan nem lehetett tudni, hogy menstruáltak-e épp a nők a történtek idején, de ez olyan apróság, amin nem tartották érdemesnek fennakadni.

A legbiztosabb, ha nő nem vezet semmit.

Nőnek lenni eleve nagyon kockázatos dolog az űrben, mert mi van, ha egy ilyen érzékeny szervezet finomhangolása elromlik a megváltozott körülmények között? Akár egészségügyi vészhelyzetet is okozhat, ha a mikrogravitáció miatt a menstruációs vér nem távozik, hanem elindul visszafelé, a petevezetékekbe.

Mindez akár űrkatasztrófához is vezethet, vérző nőt nem engedünk a csillagok közé - gondolták, és ennyi elég is volt. Vizsgálni nem vizsgálta senki, mi történne a súlytalanság állapotában, vagy a mesterséges gravitáció közepette a nőkkel.

Aztán miután sikerül elfogadtatni, hogy egészen sokféle egészségi kockázata van bármely ember űrbe küldésének a nemétől függetlenül jött az az érv, hogy azért ne menjenek nők az űrbe, mert a női mivoltuk ártana az űrhajósok közötti csoportdinamikának, ráadásul az ellentétes nemű űrhajósok között szexuális vonzalmak alakulnának ki egy hosszabb út során, és ez veszélyeztetné a küldetés sikerét.

Azt ugyan nem tudjuk, Tyereskova menstruált-e a háromnapos űrutazása során, vagy hogy ki volt az első menstruáló nő az űrben, de az első űrutazó amerikai nő, Sally Ride egy interjúban elmondta utólag, hogy a felkészülést vezető stáb száz tamponnal tervezte útnak indítani - sosem lehet azt tudni.

Annyi bizonyos, hogy nemcsak a szovjetek ódzkodtak a nők űrbe reptetésétől, mert még 1971-ből is talált a NASA olyan feljegyzéseket, amelyek szerint további kutatásokat igényel annak vizsgálata, hogy a menstruáció milyen fiziológiai és pszichikai hatást gyakorol a nőkre ilyen stresszes körülmények között.

Kellett hozzá néhány évtized, mire teljesen biztosan tudjuk, hogy a nők köszönik, pont olyan jól működnek odakint az űrben, mint férfi társaik.

Via

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a Feminfo Facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.