Semmivel nem lehet rávenni az embereket, hogy elmenjenek magyar meccsre

futball
2015 szeptember 29., 14:16
comments 589

2253

Ennyi volt a hétvégén a hat NBI-es meccs átlagnézőszáma. Ez negatív rekord ebben a szezonban.

Persze, persze a Fradi nemhogy nem otthon játszott, hanem Felcsútra mentek, ahol még így is a telt ház volt, de az akkor is csak 3798 néző. Egy forduló átlagnézőszámát nagyjából az dönti el, hogy mennyien mennek ki a Fradi meccsére. Két hete volt Újpest-Fradi volt, nyolcezer nézővel, aztán Fradi-Békéscsaba, szintén ennyi nézővel. Most pont Orbán Viktor  megvalósult álmának befogadóképessége miatt is lett a negatív rekord. És az eső is esett.

Valójában nagyobb a baj. A Magyar Labdarúgó Szövetség már tényleg mindent bevet annak érdekében, hogy ne üresen kongjanak a lelátók. Az MLSZ idény eleje óta már nem ragaszkodik a szurkolói kártyához, ami a maga idióta módján valóban megnehezítette a valamiért meccsre járók dolgát, és távol tartotta a leghangosabb, de legbalhésabb ultrákat. Szintén az MLSZ kérésére kevesebb meccset közvetít a tévé, hogy az emberek fáradjanak ki a stadionokba. Jó a Fradi, a kizárások miatt kevesebb a csapat az első osztályban, elvileg élesebb összecsapásokat kellene játszani. És persze van pár új stadion is.

Viszont éppen az új stadionok nem hoztak semmiféle áttörést.

9012 -> 8384

A Szép Új Stadion előtti utolsó szezonban, a 2013-14-esben a Ferencváros bajnoki meccseire átlagosan 9 012-en mentek ki. Pedig a Fradi a Népstadionban játszotta a meccseit az új stadion építése miatt.

Már a vadonatúj stadionban, a tavalyi szezonban az átlagnézőszám visszaesett, mindössze 8384 lett.

Idén az átlagnézőszám tovább süllyedt, bár az Újpesttel otthon még nem játszott a Fradi, az nagyot dob az átlagon. Mivel az MLSZ ugyan már nem, a Ferencváros vezetői viszont továbbra is ragaszkodnak a szurkolói kártyához, a Fradi a hazai meccseit továbbra is balhés ultrái nélkül, harmadház előtt játssza az új stadionjában.

A stadion befogadóképessége 23 700 fő bajnokikon. Egyetlen egyszer, tavaly tavasszal telt meg majdnem bajnokin az aréna az Újpest ellen. Így messze elmarad az előzetes várakozásoktól a Groupama Aréna kihasználtsága.

Idén eddig még közel félház sem volt a stadionban bajnokin. Két nemzetközi kupameccs is volt ugyan a Groupamában, de az első zártkapus volt a szurkolók korábbi balhéja miatt, a másodikra is csak 9,5 ezren mentek ki. Több nemzetközi meccs aztán nem jutott idén a Fradinak. (Válogatott meccseken megtelt az Üllői úti stadion, sőt a románok ellen kicsinek is bizonyult. A Feröer ellen viszont zártkapus lesz a meccs a szurkolók cigányozása miatt.)

Döbbenetes debreceni érdektelenség

Debrecenben tényleg üresen kong az aréna. A Nagyerdei Stadion kapacitása 20 340 fő. Az avatás utáni legelső, tavaly tavaszi bajnoki még telt ház volt, a következőre is elmentek 20 ezren.

Aztán ennek hirtelen végeszakadt, és kevesebben járnak meccsre Debrecenben most, mint az új stadion átadása előtt. A tavalyi szezonban és a mostaniban eddig egészen siralmas a stadion kihasználtsága.

A régi stadionban az utolsó szezonban 5576 szurkoló volt átlagosan. Tavaly már az összes meccsét az új aránéban játszotta a Debrecen, ehhez képest átlagosan 3818-an lézengtek a 20 340 fős arénában.

Az 18,8 százalékos kihasználtság.

A tábor egy része bojkottálta a meccseket a szurkolói kártyák miatt, de idén már tényleg semmi sem magyarázza, hogyan csökkent még tovább a nézőszám. Úgy ment le 3765-re az átlag, hogy az anyagi szempontból mindenhol nagyon várt Fradi-meccs már megvolt. Arra is csak 6241-en mentek ki, nem volt félelmetes a hangulat, 3-0-ra nyert a Fradi.

A részben az önkormányzat tulajdonában lévő üzemeltető cég 8-10 ezres nézőszámmal számolt a gazdaságos működéshez. Ami ötven százalékhoz közeli kihasználtság lenne.

A nemzetközi kupameccsek valamivel jobban megmozgatták a szurkolókat, a tábor is visszatért, de azért ezek sem egetrengető számok. Az elsőn negyedház volt a Sutjeska ellen, a Riga ellen 8500-an mentek ki, a harmadik körben, a Rosenborg ellen is csak félig telt meg a stadion, a 20 ezer szék közül 10 532-ön ültek. Ez az idei nézőcsúcs.

Ahol még a 3800 is kényelmesen elég

A Fradi és a Debrecen stadionja mellett új a felcsúti Pancho-aréna is. Itt a hétvégi meccs kivételes volt, a Fradi miatt csurig megtelt a stadion. Ez persze azt jelenti, hogy 3798-an voltak benne. Tavaly 1650 volt az átlagnézőszám, idén 2061, bár ezt azért érdemes fenntartásokkal kezelni. 

Épülnek még, van remény

Ne legyünk igazságtalanok, lehetnek még olyan stadionok, amelyek akár tömegesen elkezdik beszippantani a szurkolókat.

A Videoton új arénájához januárban látnak hozzá, 14 ezer férőhelyes lesz, 9 milliárdba kerül. Tavaly Székesfehérváron 3296 volt az átlagos nézőszám. Idén 2838 úgy, hogy a sok nézőt vonzó Fradi és az Újpest is játszott már a Sóstói Stadionban. Rendeztek nemzetközi kupameccseket is Fehérváron, ezekre sem voltak igazán kiváncsiak a nézők: 3300 (New Saints), 3112 (BATE Boriszov), 2819 (Lech). Ha ez így marad, akkor az új székek négyötöde üres lesz.

A Diósgyőr stadionja 15 ezres lesz, 8 milliárdba kerül majd. Tavaly 4328 volt az átlagnézőszám, idén eddig 3865. Így összejöhet simán a negyedház az új stadionban.

Szombathelyen tízmilliárdból készül az új sportkomplexum, a stadionba az eredetileg tervezettnél valamivel kevesebb, 8656 néző fér majd be. Tavaly átlagosan 1960 voltak kiváncsiak a Haladsára, idén 3528 az átlag (járt már ott a Fradi). Ha így megy tovább, nem lesz elérhetetlen a félház a Haladás új otthonában.

Pakson 5500-6000 ezres stadiont alakítanak ki, 800 millióból. Nagy szükség lesz rá, idén átlagosan 1320 mentek ki a csapat meccseire, tavaly 1469-en.

Az MTK a Szombathelynél és a Paksnál is óvatosabban tervez, mindössze ötezres lesz az új stadionja. Még így is kényelmes lesz az vadiúj aréna. Tavaly a Honvédnál vendégeskedett az MTK (635-ös nézőszámmal átlagolták a hazai meccseket), idén Angyalföldön játszanak, továbbra is ezer alatt van az átlag, pontosan 856. Bele kell húzni majd az ötödházhoz is.

Szó van még az Újpest, a Honvéd és a Vasas stadionjának helyrepofozásáról is.

A nézőszámok forrása az nso.hu. és a magyarfutball.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.