Franciaország vizsgálja Aszad háborús bűneit

külföld
2015 szeptember 30., 04:16
comments 65

Nyomozás indult Franciaországban az Aszad-rezsim hadserege által elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében. A párizsi ügyészség szeptember 15-én kezdett előzetes nyomozást azon tanúvallomások alapján, amiket a francia külügyminisztérium bocsátott rendelkezésükre.

Az ügy koronatanúja egy, csak "Césarként" emlegetett dezertőr, a szíriai katonai rendőrség volt fotósa, aki szökésekor 55 ezer felvételt csempészett ki az országból. Ő a megkínzott emberekről készített a leírások szerint "borzalmas" felvételeket.

Laurent Fabius külügyminiszter szerint a fotók valódiságát több szakértő is megerősítette. A felvételeken a rezsim börtöneiben megkínzott vagy éhenhalt folyok tetemei láthatók, és ez Fabius szerint "Bassár el-Aszad rezsimének szisztematikus kegyetlenségét" tanúsítja.

A francia nyomozás időzítése nem lehet véletlen: a héten zajló ENSZ-közgyűlés fő témája a szíriai válság, aminek megoldására most Oroszország is jelentkezett - ők pedig abban érdekeltek, hogy közel-keleti kliensük, Aszad hatalmon maradhasson. Ezt rajtuk kívül csak Irán akarja, a válság megoldásában érdekelt többi fél határozottan ellenzi. Barack Obama felszólalásában például határozott feltételül szabta Aszad távozását. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.