Orbán a radikálisok hatalomátvételét jósolja a Wall Street Journalben

Magához képest nem mondott sok újat a The Wall Street Journalnak adott interjúban Orbán Viktor, a lap olvasói megtudhatták, hogy a migrációs válság Európa stabilitását veszélyezteti, belső megoldást kell találni Szíriában, az Egyesült Államoknak és más országoknak, így a gazdag arab országoknak is be kellene fogadniuk menekülteket. Tett viszont egy megjegyzést, miszerint

"Nem nehéz elképzelni, hogy egy-két éven belül a régi politikai elitet leváltják a radikálisok".

Hogy ebben a küzdelemben hol áll, az nem világos.

A kormány továbbra is úgy pörög a témán, mintha mi lennénk az egyetlenek, akik becsületesen tesszük a dolgunkat, és nem regisztráció nélkül szállítanánk a menekülteket az osztrák határhoz.

Szabó László külügyi államtitkár például azt mondta, hogy "egyre több visszaigazolást kap Nyugat-Európából a magyar kormány arról, hogy jó úton jár a migrációs válság kezelésében.

Hivatkozott arra, hogy a német kormány éppen kedden hagyta jóvá a migránsok regisztrációjának a felgyorsítását. És szerinte "sorban ugyanazokat az intézkedéseket hozzák, amelyeket a magyar kormány már több hónapja meghozott. Valószínűleg jó úton járunk, mert majdnem minden lépést, amit Ausztria és Németország mostanában tesz, Magyarország már 2-3 hónapja megtette".

Talán elkerülte a figyelmét, hogy Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter a ZDF országos köztelevízióban szerda reggel Magyarországot is azok közé az országok közé sorolta, amelyek figyelmen kívül hagyják az európai jogszabályokat.

"Az a probléma, hogy Olaszország és Görögország már 2-3 éve nem érvényesíti az uniós jogot", és mindaz, ami jelenleg e két uniós tagállam mellett még "Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria révén is zajlik, csak azon az alapon működik, hogy ezek az országok mind figyelmen kívül hagyják az európai jogszabályokat, és Németország az egyetlen, amelynek végül mindezt el kell viselnie".

"Ez így nem működhet" - jelentette ki a belügyminiszter, aki szerint végre el kell kezdeni nyomást gyakorolni, hogy "az összes többi ország ismét tartsa be az európai előírásokat".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében elnevezésű konferencián arról beszélt, hogy a bevándorlási helyzet kezelése közös probléma Németországgal, az utóbbi időben több egyeztetésre is sor került az ügyben.

Sietett megerősíteni, hogy Magyarország problémaként tekint a menekültekre, nem olyan lehetőségként, ami megoldja a munkaerőpiaci gondokat. Előadása szerint egyrészt tíz százalék körül van a munkanélküliség az unióban, először ezeknek az embereknek kell munkalehetőséget biztosítani. De persze szükség van a szakképzett munkaerőre Európának, azonban látni kell, hogy "a most ideérkező migránstömeg nem feltétlen a német vagy magyar szakemberhiányt tölti be, hanem rövid távon elsősorban a szociális kiadásokat növeli". (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.