Gonosz, undorító emberértékelő alkalmazás indul novemberben

INTERNET
2015 október 01., 05:42
comments 157

Éttermeket, szállodákat, szolgáltatásokat, autókat eddig is lehetett értékelni mondjuk a Yelpen vagy a TripAdvisoron, de novembertől durvul a helyzet:

embert is lehet osztályozni, egytől öt csillagig.

Bárkit, aki fent van a Facebookon. Téged is. A Peeple nevű alkalmazás ötlete (nem összekeverendő a Peeple nevű térfigyelő rendszerrel, bár az is elég gáz) két amerikai nőben fogant meg: egyikük, Julia Cordray marketinges, és inkább a dolog pénzügyi része izgatja, másikuk, Nicole McCullough kétgyerekes anyuka, és arra kíváncsi, kire bízhatja rá nyugodtan a gyerekeit.

photo_camera Julia Cordray a Peeple Facebook-oldalán büszkélkedik az alkalmazással

A Peeple, ha majd működik, úgy működik, hogy bárki, aki Facebook-profillal rendelkezik, felvihető a rendszerbe, és onnantól bárki más leosztályozhatja három kategóriában: személyes, szakmai és szerelmi vonalon, illetve értélkelést is írhat róla.

Örökre benne maradsz a béna 2 csillagoddal, amit a volt szeretőd osztott ki neked

A tervek szerint a rendszerből senki nem tudja majd eltávolítani magát, és bár eredetileg úgy volt, hogy a róla írt kritikákkal sem tud kezdeni semmit, a feltalálók néhány órával ezelőtt bejelentették, hogy az igaztalannak vélt kritikákat legalább be lehet jelenteni.

Már ha lesz az egészből valami egyáltalán, mert hiába értékelik a szilícium-völgybeli befektetők a részvények értékei alapján 7,6 millió dollárra a céget, amióta tegnap megjelent a Peeple-t bemutató cikk a Washington Postban, özönlenek a negatív kommentek.

Ahogy az egyik facebookos hozzászóló írja a feltalálóknak címzett üzenetében:

"Olyan mértékben undorítóak vagytok, hogy nem gondoltam, hogy ember ennyire tud undorítani. Ha nem egy kifinomult hoaxról van szó, akkor ez a legaljasabb, leghaszonlesőbb, legvisszataszítóbb szolgáltatás az emberiség történetében. Remélem, soha nem éltek békében, mert ha nektek és a befektetőiteknek bejön ez a dolog, egyikünk sem fog."

A washington Post cikke emlékeztet egy hasonló, 2013-as szolgáltatásra, a Lulura, ahol a nők értékelhették korábbi partnereiket, de az a tiltakozás hatására kénytelen volt lehetővé tenni, hogy a férfiak eltávolítsák magukat a rendszerből, és mostanra jelentéktelen társkereső szájttá zsugorodott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.