Gonosz, undorító emberértékelő alkalmazás indul novemberben

2015 október 1., csütörtök 5:42
158

Éttermeket, szállodákat, szolgáltatásokat, autókat eddig is lehetett értékelni mondjuk a Yelpen vagy a TripAdvisoron, de novembertől durvul a helyzet:

embert is lehet osztályozni, egytől öt csillagig.

Bárkit, aki fent van a Facebookon. Téged is. A Peeple nevű alkalmazás ötlete (nem összekeverendő a Peeple nevű térfigyelő rendszerrel, bár az is elég gáz) két amerikai nőben fogant meg: egyikük, Julia Cordray marketinges, és inkább a dolog pénzügyi része izgatja, másikuk, Nicole McCullough kétgyerekes anyuka, és arra kíváncsi, kire bízhatja rá nyugodtan a gyerekeit.

Julia Cordray a Peeple Facebook-oldalán büszkélkedik az alkalmazással

A Peeple, ha majd működik, úgy működik, hogy bárki, aki Facebook-profillal rendelkezik, felvihető a rendszerbe, és onnantól bárki más leosztályozhatja három kategóriában: személyes, szakmai és szerelmi vonalon, illetve értélkelést is írhat róla.

Örökre benne maradsz a béna 2 csillagoddal, amit a volt szeretőd osztott ki neked

A tervek szerint a rendszerből senki nem tudja majd eltávolítani magát, és bár eredetileg úgy volt, hogy a róla írt kritikákkal sem tud kezdeni semmit, a feltalálók néhány órával ezelőtt bejelentették, hogy az igaztalannak vélt kritikákat legalább be lehet jelenteni.

Már ha lesz az egészből valami egyáltalán, mert hiába értékelik a szilícium-völgybeli befektetők a részvények értékei alapján 7,6 millió dollárra a céget, amióta tegnap megjelent a Peeple-t bemutató cikk a Washington Postban, özönlenek a negatív kommentek.

Ahogy az egyik facebookos hozzászóló írja a feltalálóknak címzett üzenetében:

"Olyan mértékben undorítóak vagytok, hogy nem gondoltam, hogy ember ennyire tud undorítani. Ha nem egy kifinomult hoaxról van szó, akkor ez a legaljasabb, leghaszonlesőbb, legvisszataszítóbb szolgáltatás az emberiség történetében. Remélem, soha nem éltek békében, mert ha nektek és a befektetőiteknek bejön ez a dolog, egyikünk sem fog."

A washington Post cikke emlékeztet egy hasonló, 2013-as szolgáltatásra, a Lulura, ahol a nők értékelhették korábbi partnereiket, de az a tiltakozás hatására kénytelen volt lehetővé tenni, hogy a férfiak eltávolítsák magukat a rendszerből, és mostanra jelentéktelen társkereső szájttá zsugorodott.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt