Futurista kilátótorony-szerűség is lesz a matolcsysta közgazdászképzőben Kecskeméten

oktatás
2015 október 03., 08:42
comments 97

A Petőfi Népe című Bács-Kiskun megyei lap, én annak online testvére, a baon.hu megkapták a Kecskeméten épülő új közgazdászképző látványterveit. Az iskola, ami várhatóan a Kecskeméti Főiskola új karaként kezd majd működni, a megyei kórház egyik régi telephelyén épül a Izsáki úton. Itt volt régen a szülészet is, itt született Kecskemét jelenlegi lakosságának jelentős része. Amúgy még én is.

A régi kórházi épületeket mostanra teljesen lerombolták, és ez lesz majd a helyükön:

266930_kecskemet-egyetem-latvanyterv

A beruházás 15 milliárd forintba kerül, és a projekt mögött a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Mentis áll. A jegybank honlapja szerint az alapítvány céljai:

  • Bács-Kiskun megyében, kiemelten Kecskeméten a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, elősegítése, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése, támogatása;
  • a művelődés, az oktatás és a tudomány támogatása és fejlesztése kecskeméti felsőoktatási intézmények, valamint felsőoktatáshoz kapcsolódó egyéb intézmények és tevékenységek létrehozását, illetve lebonyolítását lehetővé tevő intézményes, anyagi és társadalmi keretek megteremtése révén;
  • az oktatási tevékenység fejlesztése Bács-Kiskun megyében, elsősorban Kecskeméten, valamint a kutatóhelyek létrehozása és támogatása;
  • a Bács-kiskun megyei felsőoktatási intézmények és az ezekhez kapcsolódó tudományos intézmények szakmai és anyagi támogatása;
  • a hasonló célú szervezetekkel való belföldi és külföldi együttműködés elősegítése és támogatása, közös projektek, programok és intézmények működtetése, ezáltal Magyarország nemzetközi oktatási és kutatási együttműködéseinek, kapcsolatainak erősítése;
  • nevelés, képességfejlesztés, ismeretterjesztés;
  • a Kecskeméti Főiskolával közösen a határon túli magyarság felsőoktatásának, és az ehhez kapcsolódó tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása.

266932_kecskemet-egyetem-latvanyterv3

Varga László, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Petőfi Népének azt mondta, hogy már elkészült az épületek engedélyezési terve, és most töltik fel a szükséges dokumentációt, amit majd elbírálnak a hatóságok.

A telket és az azon álló ingatlanokat az országos kórházfenntartó 1,7 milliárd forintért értékesítette, de az MNB megvette a kórház szomszédjában lévő Szauna hotelt is. Itt kollégiumot akarnak kialakítani, amiben 70-80 diák lakhat majd, és itt lesznek azok a kisebb apartmanok is, amikben a vendégelőadók kapnak majd szállást.

Varga László szerint október végén akár le is tehetik az új campus alapkövét. Idén előkészítő földmunkákat végeznének, majd jövő év elején indul a 15-17 hónapig tartó építkezés. Az öt új épületben 1500 hallgató képzései is megoldható lesz, így az új kar várhatóan segíti majd, hogy egyetemmé válhasson a főiskola.

266931_kecskemet-egyetem-latvanyterv2

Az új campusszal szemben, az Izsáki út túloldalán van a főiskola Gépipari és Automatizálási Főiskolai Kara (GAMF). Ez sokkal bénábban néz ki, mint ahogyan a jegybank közgazdászképzője fog, de a tervek szerint a két kart függőfolyosó köti majd össze. Valószínűleg ezt tartja majd a fenti képen szereplő furcsa oszlop.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.