Újabb külföldit öltek meg brutálisan Bangladesben

külföld
2015 október 03., 10:04
comments 44

Banglades északi részén, a Rangpur körzetben lévő Kawnia városban két maszkos fegyveres megölt egy 66 éves japán férfit. Hoshi Kunio épp egy riksán tartott közeli telke felé, mikor két ismeretlen, maszkos férfi többször rálőtt, majd egy harmadik, motoron érkező társukkal elmenekültek. A japán nyugdíjas a kórházba szállítás közben halt meg.

A város rendőrfőnöke azt mondta, egyelőre nem sokat lehet tudni a gyilkosság körülményeiről, csak annyi a biztos, hogy az elkövetők még szabadlábon vannak.

Az eset azonban így is nagy vihart kavart, hiszen kevesebb mint egy héttel a japán férfi meggyilkolása előtt hasonló körülmények között végeztek egy olasz férfival. Az 50 éves  Cesare Tavella egy nemzetközi segélyszervezetnek dolgozott, gyilkosa egy motorról lőtte le, miközben az olasz férfi épp kocogott egy este a bangladesi főváros, Dhaka diplomáciai negyedében.

Tavella meggyilkolását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet (ISIS) vállalta magára.

Az olasz férfi halála előtt nem sokkal 4 aktivistát végeztek ki bárddal, amiért a szélsőséges iszlám ellen érvelő posztokat tettek közzé a közösségi médiában. Ezt az akciót az al-Kaida indiai szárnya vállalta fel.

Ugyan a bangladesiek többsége az iszlám hit mérsékeltebb formáit gyakorolja, a jelenleg kormányzó párt pedig szilárdan szekuláris, de az ország gyenge államigazgatása és könnyen átjárható szárazföldi, vízi és légi határai miatt könnyen válhat a szélsőséges iszlamista terroristák tranzitországává.

Több más állam is elővigyázatosságra intette polgárait a bangladesi események miatt. Az ausztrál krikettcsapat például elhalasztotta bangladesi útját, mert az ausztrál titkosszolgálat aggodalomra okot adó információkat kapott az országból, a brit nagykövetség pedig felszólította dolgozót, hogy biztonsági okokból kerüljék azokat a helyeket, ahol nyugatiak nagyobb számban gyűlhetnek össze. (NYT)

(A címlapi képen Dhaka látképe a Wikipédiáról.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.