Ben Bernanke több bankárt szeretne a rács mögött látni

gazdaság
2015 október 05., 07:46

A 2008 őszén kitört nagy pénzügyi válságban sokat tett a pánik leállításáért és a pénzügyi rendszer stabilizálásáért Ben Bernanke, a Federal Reserve akkori elnöke. Ezért nagyon hálásak neki az amerikai bankoknál, a Wall Streeten – ő viszont jobban örült volna, ha több bankárt tesznek börtönbe az ingatlanpiaci válság után. Legalábbis ezt mondta most az USA Today-nek, a most kiadott memoárját népszerűsítő sajtókörútján adott interjúban.

Az igazságügyi minisztérium és az ügyészség inkább pénzügyi cégeket, bankokat célzott meg a vizsgálataival, de én jobban örültem volna, ha inkább a személyes felelősséget keresik, hiszen az adott illegális cselekményeket nem cégek absztrakt jogi kategóriái, hanem konkrét személyek követték el

– fogalmazott.

photo_camera AFP PHOTO/Jim WATSON

Azt is elmondta, hogy nem rajta múlt, hogy nem állították bíróság elé a bankárokat, mivel a Fed nem egy bűnüldöző szerv. Szerinte a bűnüldöző szervek felelőssége, hogy nem keresték a személyes felelőséget. "Nem küldhetsz börtönbe egy bankot" – mondta Bernanke.

Azt viszont nem mondta el, hogy szerinte konkrétan kiket és miért kellett volna börtönbe küldeni.

(USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.