Snowden inkább börtönbe is menne, csak hogy hazatérhessen az Egyesült Államokba

Kész vádalkut kötni az amerikai kormánnyal, és akár börtönbe is menne Edward Snowden, csak hogy végre hazatérhessen az Egyesült Államokba.

Snowden két éve Oroszországban él, ott talált menedéket azután, hogy egyszerű szerződéses, külsős számítástechnikai szakemberként adatok millióit lopta ki az amerikai elektronikus hírszerzés, az NSA központjából. Ezek segítségével sikerült lelepleznie az NSA egész világra kiterjedő, tömeges lehallgatási programját.

Snowden tette az Egyesült Államokban hazaárulásnak számít. Snowden tisztában van vele, hogy tettéért el fogják ítélni és börtönbe zárják, de ennek ellenére is készen állna hazatérni. Állítása szerint kereste is az amerikai kormányzatot, és többször fel is ajánlotta, hogy kész börtönbe vonulni, ha vádalkut kötnek.

"Egyelőre nem kaptam hivatalos vádalku-ajánlatot" - mondta a BBC-nek. Elmondása szerint eddig csak azt ígérték meg, hogy "nem fognak megkínozni".

"Kezdetnek nem rossz, de ennél tovább nem nagyon jutottunk" - mondta.

Az év elején az időközben posztjáról távozott amerikai igazságügyi miniszter, Eric Holder lehetségesnek nevezte, hogy vádalkut kössenek Snowdennel, aki amúgy eléggé beletörődött a helyzetébe. Bár azt továbbra is tagadja, hogy hazaáruló lenne - mint mondja, a kilopott titkokat amerikai újságíróknak, lényegében pedig a nagyközönségnek adta át -, és úgy érzi, hogy már megfizetett a tettéért. De azt mondja, hogy

"ha holnap nyomom veszne, akkor is boldog lennék azzal, amit elértem".

(BBC via The Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.