Snowden inkább börtönbe is menne, csak hogy hazatérhessen az Egyesült Államokba

külföld
2015 október 06., 03:29
comments 271

Kész vádalkut kötni az amerikai kormánnyal, és akár börtönbe is menne Edward Snowden, csak hogy végre hazatérhessen az Egyesült Államokba.

Snowden két éve Oroszországban él, ott talált menedéket azután, hogy egyszerű szerződéses, külsős számítástechnikai szakemberként adatok millióit lopta ki az amerikai elektronikus hírszerzés, az NSA központjából. Ezek segítségével sikerült lelepleznie az NSA egész világra kiterjedő, tömeges lehallgatási programját.

Snowden tette az Egyesült Államokban hazaárulásnak számít. Snowden tisztában van vele, hogy tettéért el fogják ítélni és börtönbe zárják, de ennek ellenére is készen állna hazatérni. Állítása szerint kereste is az amerikai kormányzatot, és többször fel is ajánlotta, hogy kész börtönbe vonulni, ha vádalkut kötnek.

"Egyelőre nem kaptam hivatalos vádalku-ajánlatot" - mondta a BBC-nek. Elmondása szerint eddig csak azt ígérték meg, hogy "nem fognak megkínozni".

"Kezdetnek nem rossz, de ennél tovább nem nagyon jutottunk" - mondta.

Az év elején az időközben posztjáról távozott amerikai igazságügyi miniszter, Eric Holder lehetségesnek nevezte, hogy vádalkut kössenek Snowdennel, aki amúgy eléggé beletörődött a helyzetébe. Bár azt továbbra is tagadja, hogy hazaáruló lenne - mint mondja, a kilopott titkokat amerikai újságíróknak, lényegében pedig a nagyközönségnek adta át -, és úgy érzi, hogy már megfizetett a tettéért. De azt mondja, hogy

"ha holnap nyomom veszne, akkor is boldog lennék azzal, amit elértem".

(BBC via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.