A korábbi MSZP-s vállalkozót, Hujber Ottót is átverték az aranyhamisítók

2015 október 7., szerda 5:38
85

Van egy hónapok óta húzódó, nagyon szövevényes ügy. Ebben a Kézizálog Zrt. nevű cég, aminek tulajdonosa, Bíró Péter egy rakás magánszemélyt és pénzintézetet csapott be hamis aranytömbökkel, amikről később kiderült, hogy

trombitarézből vannak.

A napi.hu szerint Bíró közben több tízmilliárdos adósságot halmozott fel 8 kereskedelmi bankkal szemben.

A napi.hu azt írja, hogy a csaláson pórul járt két olyan vállalkozás is, amik az MSZP vállalati tagozatának egykori vezetője, Hujber Ottó érdekkörébe tartoznak. Hujber régi vállalkozó, részt vett az orosz államadósság lebontásában, volt szalmaerőmű-projektje, de olyan cége is, aminek fegyver- és robbanóanyag-gyártásra is volt engedélye.

Az aranyhamisításon Hujber környezetéből a GoldEurope Kft. és a Loyal Bank Ltd. Magyarországi Képviselete bukott, mert hitelek fedezeteként fogadták el a hamis aranytömböket. Így járt egyébként az azóta bedőlt Alba Takarékszövetkezet is, ami egyedül 600 milliót bukott ezen a csaláson.

A Kézizálog Zrt. összesen 339,4 kilogramm rézről hazudta, hogy arany. A csalás alapja az volt, hogy Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóságához nagyjából 2 grammos aranymintákat küldtek, majd az ügyfeleiknek azt állították, hogy a mintákra vonatkozó vizsgálati eredmény az egész tömbre vonatkozik.

Ez lehet az oka annak is, hogy korábban úgy tűnt, hogy a hatóság is sumákolt, hiszen azt állították, hogy nem vizsgálták meg a Kézizálog Zrt. aranytömbjeit, a Kézizálog Zrt-nél viszont voltak tanúsítványok. A szembenállás feloldása, hogy most a hatóság tisztázta: pár grammos mintákat megvizsgáltak a Kézizálog Zrt-nek, de nem egész tömböket. A hatóság szerint ráadásul ilyen esetekben a vizsgálat kérvényezője (tehát a Kézizálog Zrt.) vesz mintát a tömbből, a hatóság nem ellenőri ezt az eljárást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt