A korábbi MSZP-s vállalkozót, Hujber Ottót is átverték az aranyhamisítók

bűnügy
2015 október 07., 05:38
comments 85

Van egy hónapok óta húzódó, nagyon szövevényes ügy. Ebben a Kézizálog Zrt. nevű cég, aminek tulajdonosa, Bíró Péter egy rakás magánszemélyt és pénzintézetet csapott be hamis aranytömbökkel, amikről később kiderült, hogy

trombitarézből vannak.

A napi.hu szerint Bíró közben több tízmilliárdos adósságot halmozott fel 8 kereskedelmi bankkal szemben.

A napi.hu azt írja, hogy a csaláson pórul járt két olyan vállalkozás is, amik az MSZP vállalati tagozatának egykori vezetője, Hujber Ottó érdekkörébe tartoznak. Hujber régi vállalkozó, részt vett az orosz államadósság lebontásában, volt szalmaerőmű-projektje, de olyan cége is, aminek fegyver- és robbanóanyag-gyártásra is volt engedélye.

Az aranyhamisításon Hujber környezetéből a GoldEurope Kft. és a Loyal Bank Ltd. Magyarországi Képviselete bukott, mert hitelek fedezeteként fogadták el a hamis aranytömböket. Így járt egyébként az azóta bedőlt Alba Takarékszövetkezet is, ami egyedül 600 milliót bukott ezen a csaláson.

A Kézizálog Zrt. összesen 339,4 kilogramm rézről hazudta, hogy arany. A csalás alapja az volt, hogy Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóságához nagyjából 2 grammos aranymintákat küldtek, majd az ügyfeleiknek azt állították, hogy a mintákra vonatkozó vizsgálati eredmény az egész tömbre vonatkozik.

Ez lehet az oka annak is, hogy korábban úgy tűnt, hogy a hatóság is sumákolt, hiszen azt állították, hogy nem vizsgálták meg a Kézizálog Zrt. aranytömbjeit, a Kézizálog Zrt-nél viszont voltak tanúsítványok. A szembenállás feloldása, hogy most a hatóság tisztázta: pár grammos mintákat megvizsgáltak a Kézizálog Zrt-nek, de nem egész tömböket. A hatóság szerint ráadásul ilyen esetekben a vizsgálat kérvényezője (tehát a Kézizálog Zrt.) vesz mintát a tömbből, a hatóság nem ellenőri ezt az eljárást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.