Embercsempészek elleni hadműveletet indít az Európai Unió

2015 október 7., szerda 7:10
90

Szerdától az Európai Unió hadihajói járőröznek a Földközi-tengeren, hogy embercsempészekre vadásszanak. Az EUNAVFOR MED nevű hadművelet már június óta folyik, de most lép a második fázisába. Az első fázis elsősorban arról szólt, hogy az európai rendőri erők minél több információt szerezzenek az embercsempész-hálózatokról. Ezeken az ismereteken is alapul a második fázis.

Hat hajó már most is a líbiai pertok közelében, nemzetközi vizeken járőrözik. A raj egy olasz repülőgép-hordozóból, egy francia fregattból, egy brit, egy spanyol és két német hajóból áll. Azért Líbiánál vannak, mert az Afrika irányából érkező migránsok túlnyomó többsége a Kadhafi uralmának megdöntése óta káoszba süllyedt országból indul el hajóval Olaszország felé.

A régióba október végéig még három, egy belga, egy brit és a szlovén hajó érkezik. Ezzel lesz teljes a kirendelt haderő, tehát 9 hajó, 4 repülő és 1318 ember teljesít majd itt szolgálatot.

A hajók a líbiai partokhoz minél közelebb mennek majd, a feladatuk az embercsempészek letartóztatása és a hajóik elkobzása lesz.

Az embercsempészek általában kisebb hajókban kísérik a nagyobb, migránsokkal megrakott járműveket, és miután a migránsok nemzetközi vizekre érnek, a csempészek gyakran visszafordulnak Líbia felé.

Az uniós hadművelet információszerző fázisában már 20 ilyen, csempészek által használt hajót azonosítottak, többek közt ezeket keresik most.

Az uniós hajók szinte teljesen blokád alá veszik Líbiát, csak Tripolinál hagynak szabadon egy szakaszt, hogy ne legyen teljes a zár.

Az unió még engedélyre vár az ENSZ Biztonsági Tanácsától a hadművelethez, és a líbiai hatóságok áldását is szeretné megkapni ahhoz, hogy líbiai vizekre is beléphessenek a hajói. (France24)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt