Nyugati kutatóknak először sikerült lefényképezni egy nagyon ritkán látható madarat. Majd rögtön meg is ölték.

ÁLLAT
2015 október 09., 11:35
comments 200

A tudományos világ számára is nagyjából ismeretlen, alig látott madarat sikerült nemrég lefotóznia amerikai kutatóknak. A jégmadárfélék családjába tartozó guadalcanai bajszos halcion (Actenoides excelsus) egy hím példányát kapta le a Salamon-szigetek egyik tagján Chris Filardi. 

photo_camera

Ez lett az első fénykép erről a nagyon ritka, rejtőzködő madárról. Majd a fénykép elkészülte után a kutató megölte az állatot. A szellemmadárként is emlegetett állat a semmiből bukkant fel az amerikai természetmúzeum csendes-óceáni programját vezető Filardi előtt. 

A madár fényképével a múzeum honlapján dicsekedtek el, ott azonban nem írtak arról, hogy meg is ölték az állatot. A gyilkosságról az állathírekre szakosodott Dodo számolt be. Később a múzeum közleményben elismerte, hogy valóban begyűjtötték a példányt, további vizsgálatra. Azaz megölték.

A beismerés meglehetősen megosztotta a tudományos közvéleményt. A tudományterületeken kívüli közvéleményt kevésbé, ott mindenki egyöntetűen ítélte el az amerikiai kutatók tettét. Filardi szerint viszont egyáltalán nem ritka madárról van szó, csak az ornitológusok tudnak róla nagyon keveset, mert ritkán lehet észlelni. Ugyanakkor a faj egyáltalán nincs a kihalás szélén, ezért szerinte nem volt hiba a felbukkanó példány megölése és begyűjtése. Szerinte amit tett, az pontosan az a gyakorlat, amit minden terepen lévő biológus tett volna. 

Ökológusok szerint viszont a madarak populációja a térségben valahol 250 és 1000 felnőtt példány között mozoghat, azaz veszélyeztetett fajról van szó. 

Filardi húsz éve kutat ezen a területen, azóta vágyott arra, hogy egy madarat közelről megfigyelhessen. Szerinte a most elejtett példány sokat segíthet abban, hogy megértsük a madár egyedi tulajdonságait és ez még hosszabb távon a faj számára is előnyökkel járhat majd. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.