Tömeges rákot okozhatott a fukusimai atombaleset

  • Egy friss kutatás szerint az országos átlagnál legalább húszszor többen lettek pajzsmirigyrákosok Fukusimában.
  • A kutatók szerint ez már akkora eltérés, hogy nem magyarázhatja a túldiagnosztizálás, vagyis az, hogy most direkt erre a rákra szűrtek.
  • Vannak azonban kétkedők, akik szerint Fukusimában nem is szabadult el annyira sok radioaktív jód.

Minden bizonnyal az atombaleset miatt nőtt meg a pajzsmirigyrákos esetek száma Fukusima környékén, állapította meg kutatásában a japán Okojama Egyetem négy kutatója. Cuda Tosihide, a kutatást vezető környezetepidemiológus professzor szerint Fukusima térségében az országos átlagnál 20-50-szer gyakoribbak az ilyen megbetegedések.

A kutatók 370 ezer, a baleset idején legfeljebb 18 éves fukusimait vizsgáltak meg. Az esetszám gyakorisága nem magyarázható szimplán azzal, hogy amúgy nem szoktak ilyen széles körben pajzsmirigyrákra szűrni, így szerintük a jelenséget csak a környezeti sugárzás növekedése magyarázhatja.

Más szakértők szerint még korai következtetéseket levonni. Cugane Soicsiro, a japán Nemzeti Rákközpont szakértője szerint addig, amíg nem vizsgálják, hogy mennyiben volt kitéve a lakosság a sugárzásnak, nem lehet megállapítani az összefüggést a megbetegedések és a baelset között. Szerinte világszerte ismert jelenség a pajzsmirigyrák "túldiagnosztizálása".

A fukusimai kormányzóság 104 pajszmirigyrákos esetet jegyzett fel, de szakértőkre hivatkozva ők is kétségbe vonták, hogy ennek köze lehet a balesethez, mert a mérések szerint a fukusimai baleset után sokkal kevesebb radioaktív jód szabadult el, mint például az 1986-os csernobili katasztrófa után. (Via Japan Times. Címlapkép: A Greenpeace Budapesten fényfestéssel emlékezett tavaly a fukusimai katasztrófára. Fotó: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.