Férfi vagy? Még a gyógyszerek is neked készülnek!

egyenlőség
2015 október 10., 15:01

Mennyire normális is az, hogy a legtöbb betegség kezelését alapvetően férfiakra szabják akkor is, ha mindkét nemet egyformán sújtják? – lángolt fel nemrég a legújabb HIV-kezelések kapcsán a vita.

A legtöbb gyógyszer klinikai tesztelésébe jóval kevesebb nőt vonnak be, mint férfit

A szereket zömmel férfiakon kísérletezik ki, mert így egyszerűbb. Nőket nem volt sem szokás, sem kötelező bevonni a gyógyszerkutatásokba tesztalanyokként egészen az 1990-es évekig.

A nőknél ugyanis túl sok „zavaró” tényező befolyásolhatja az eredményeket, így például fogamzásgátlót szednek, menstruálnak, teherbe eshetnek, terhesek, vagy szoptatnak. Pont úgy, mint azok, akiknek esetleg a pirulák, vakcinák, kezelések készülnek.

A HIV-fertőzöttek között például körülbelül fele-fele a férfiak és nők aránya, a most folyó kísérletekben résztvevő pacienseknek mégis csak 11 százaléka került ki nők közül. De nem sokkal jobb a gyógyszerkísérletekben részt vevők 19, vagy az oltóanyagok tesztelése során bevont 34 százalékos női arány sem.

Tünetek, kockázatok és mellékhatások tekintetében...

Nemcsak arról van szó, hogy több súlyos betegség, például az infarktus tünetei eltérőek lehetnek nemenként, hanem arról is, hogy mivel a legtöbben csak a férfiak tüneteit ismerjük, ezért világszerte felvilágosító kampányokkal szükséges felhívni arra a figyelmet,, hogy az infarktusos nőbetegek elősorban rosszullétről szóló, "atipikus" panaszait is vegyük komolyan, mert rengeteg nő hal meg a kellően gyors segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Az legalább ilyen fontos probléma, hogy bár erről egyelőre keveset lehet tudni, a betegségekhez hasonlóan sok gyógyszer másképp hat a férfiak és nők szervezetére.

A női szervezet valóban sokszor nemcsak az adott betegség tüneteiben más, mint a fent említett szívroham, vagy akár a depresszió esetén, de elég gyakori, hogy a nők jelentős része a férfiakétól eltérő hatásokat, vagy mellékhatásokat tapasztal bizonyos terápiák kapcsán, és a gyógyszereik adagolását is a nemükhöz érdemes igazítani, nem csak a testtömegükhöz, vagy az életkorukhoz.

A Medical Daily-ben megszólaltatott orvosok szerint ideje lenne végre a nőkre is figyelni a különböző terápiák kidolgozásakor, hogy a nők számára is megfelelően hatékonnyá és megbízhatóvá válhassanak az eredetileg csak férfiakon tesztelt gyógymódok.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.