Iránban eldöntötték, mi legyen a kémkedéssel vádolt Washington Post-újságíró ítélete, csak nem mondják meg

külföld
2015 október 11., 17:07
comments 18

Megszületett az ítélet Jason Rezaian, a The Washington Post kémkedéssel vádolt iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ügyében. Ezt közölte vasárnap az iráni fővárosban a bíróság szóvivője.

Az ítélet tartalmát nem ismertették, annak megfellebbezésére 20 nap áll rendelkezésre. 

Martin Baron, az amerikai napilap felelős szerkesztője rejtélyesnek és homályosnak nevezte a döntést. Szavai szerint egyelőre az sem világos, hogy az ítéletet ismertették-e Rezaiannal és az ügyvédjével.

ESRA KAYMAK / ANADOLU AGENCY
photo_camera ESRA KAYMAK / ANADOLU AGENCY

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Washington a részletek ismertetésére vár és sürgette, hogy Teherán ejtse el az újságíróval szembeni vádakat. 

A 39 éves kaliforniai születésű Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt.  Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.

A nőt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én. Pénteken töltötte 444. napját rács mögött

Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek az azzal kapcsolatos remények, hogy Rezaiant el fogják engedni. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzást tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, ám az iszlám köztársaság kormányának részéről kizárták ezt a lehetőséget. (MTI/Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.