Áll a bál Vanuatun, megkegyelmezett magának az ideiglenes elnök

külföld
2015 október 12., 8:07
comments 41

A múlt péntek nagy nap volt a vanuatui történelemben, az ország legfelsőbb bírósága aznap hirdette ki ítéletét a szigetország eddigi legnagyobb politikai botrányában. 14 kormánypárti képviselőt - a parlament felét - ítélték bűnösnek, mert korábban kenőpénzt fogadtak el egy bizalmatlansági szavazáson leadott szavaztuk fejében.

Az elítéltek között volt Marcellino Pipite házelnök is. Ő a vanuatui alkotmány értelmében az elnök akadályoztatása esetén az elnöki tisztséget is betölti. Így amikor az ítélet másnapján Baldwin Lonsdale elnök külföldre utazott, Pipite az alkotmány adta lehetőséggel élve elkezdett elnökként kegyelmeket osztogatni.

Például magának és 13 elítélt képviselőtársának, hogy "fenntartsa az ország békéjét és egységét".

A Vasárnap hazatérő Lonsdale elnök nem volt túl boldog, de egyelőre még ki kell találnia, hogy hogyan tudná megsemmisíteni a papíron jogszerű elnöki kegyelmet, amit ő azért "törvénytelennek" nevezett. "El fogom takarítani a mocskot a hátsó kertből. Nemzetként mindent meg kell tennünk, hogy véget vessünk az ilyen bűnös gyakorlatoknak" - mondta, utalva arra, hogy az elítélt politikusok összesen 310 ezer dollárt zsebeltek be.

A 14 képviselő ügyében egyelőre csak az ítéletet hozták meg, azt, hogy milyen büntetéssel sújtják őket, elvileg a hónap végén hirdették volna ki. A kegyelem előtt még úgy volt, hogy akár tíz év börtönt is kaphatnak. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt