Hiába lett kiemelt a magyar válogatott, messze a miénk a leggyengébb keret

futball
2015 október 14., 09:53
comments 132

Miután eldőlt, hogy nincsenek csodák, és a még korábbi önmagához képest is szerényen teljesítő magyar válogatott mégis kénytelen lesz pótselejtezőt játszani az Európa-bajnokságért, érdemes megnézni, kiket kaphatunk.

A nyolc csapat közül a magyar a sorsolás előtt - az UEFA-koefficiens alapján - a kiemeltek közé került, Svédország, Ukrajna és Bosznia-Hercegovina mellé. Vagyis őket nem kaphatjuk. 

Akik jöhetnek: Dánia, Szlovénia, Norvégia és Írország. 

Mielőtt végigmegyünk a négy csapaton egyesével, gyorsan tiszázzuk: egyik ellen sem esélyes a leggyengébb csoportból a pótselejtezőbe került magyar válogatott. Igazán komoly bajnokságban csak négy játékosunk van, egyikük sem játszott egyetlen percet sem a klubjában. Két kapusunk, Bogdán Ádám az angolban (Liverpool), Megyeri Balázs a spanyolban (Getafe) kispadozik. A Bundesligában Szalai Ádám és Stieber Krisztián még a kispadra sem fér. 

Számunkra a török a topbajnokság. A legjobb magyarnak tartott Dzsudzsák Balázs végül az itt 12. helyezett Bursasporban kötött ki, de a hírek szerint nem teljesít igazán jól. Láttuk: a válogatottban sem húzóember. 

A Bajnokok Ligájában nincs egy magyar játékos sem, az Európa-ligában négy játszik, két lengyel csapatban, a Lech Poznanban és a Legia Varsóban. Bár ez a két gárda bejutott az Európa-liga csoportkörébe, az erejüket jelzi, hogy az eddig lejátszott négy meccsből három vereségük és egyetlen döntetlenjük van.

Dánia

Múltja alapján a dán válogatott a legerősebb a lehetséges ellenfelek közül, nyertek már Európa-bajnokságot is. A mostani csapatuk azonban nem véletlenül lett csak harmadik Portugália és Albánia mögött, a meglepően gyenge Szerbiát és Örményországot megelőzve.

Ez a csoport volt az egyetlen ötcsapatos, a leggyengébb válogatottak közül ide már nem jutott. Ezért nem is volt olyan csapat, akiket a dánok megszórtak volna, nyolc meccsen csak nyolc gólt lőttek. Portugáliától kétszer kikaptak, az albánokkal két döntetlent játszottak. Csak a szerbeket verték oda-vissza, Örményország viszont a két megszerzett pontjából az egyiket a dánok ellen gyűjtötte be.

A legjobb játékosuk a korábban az Ajaxban, most már a Tottenhamben játszó támadó középpályás, Christian Eriksen. A Premier League-ben két gólnál és három gólpassznál jár, a selejtezőkben viszon csak egy gólpassza van. Ilyen szerény mutatója van a most már Sevillában játszó, korábban Celta Vigós Krohn-Dehlinek is. Ő az összes meccsen pályára lépett. 

Krohn-Dehli mellett minden selejtezőn játszott a nagy Schmeichel fia, a szintén kapus Kasper. A Premier League-ben, a Leicester City kapusa, nyolc meccsen 15 gólt kapott. A válogatottban csak ötöt. Bár kevés gólt kaptak, a dán védelem nem annyira összeszokott. Hátul mindössze egy játékos van, aki mind a nyolc meccsen pályára lépett, Simon Kjaer (Fenerbahçe), amúgy elég sűrűn változott a védelem. És minősíti a dánokat, hogy játszott valamennyi meccsen Nicklas Bendtner is. Ő sehol nem tudott egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, most éppen a Wolfsburg játékosa, de csak perceket kap ebben a szezonban a Bundesligában (8 meccs/1 gól). A válogatottban jobban megy neki, két gólnál jár, szintén nyolc meccsen. Ezzel ő a legeredményesebb dán.

A dánoknál kezd kiöregedni egy generáció. A csapatkapitány, korábbi liverpooli Daniel Agger és a stuttgarti William Kvist is otthon játszik már. A dán klubcsapatok nincsenek nagy formában, a Bröndby, a Koppenhága és a Randers FC nem jutott az Európa-liga csoportkörébe, a Midtjylland ott van, de ők a Bajnokok Ligájából kiesve jutottak oda.

A dánokkal tavaly még a Pintér Attila-féle csapat játszott barátságos meccset, Debrecenben, 2-2 lett, az eredmény ránk nézve volt hízelgő. Tétmeccsen a 2010-es világbajnokság selejtezőjében játszottunk velük. A sorozat első meccsén itthon 0-0-t játszottunk, az utolsó körben, idegenben megvertük őket. Akkor a dánok már kijutottak a vébére, számukra nem volt tétje a meccsnek. Mondjuk számunkra sem.

Tipp: Bendtner ellenünk legalább egyszer tuti betalálna, miközben gólt legfeljebb egyet lőnénk nekik. Egy góllal biztosan jobbak. 

Írország

Ha a gyengébb északírekkel nem bírtunk, az írekkel még nehezebb dolgunk lenne. A válogatott többsége angol első- és másodosztályú klubokban játszik.  

Az írek Németország és Lengyelország mögött lettek harmadikok, megelőzve Skóciát, Grúziát és Gibraltárt. A németektől nem kaptak ki: egyszer legyőzték a világbajnokot, egyszer döntetlen játszottak velük. Ami miatt harmadikok lettek, hogy nem sikerült megverniük sem a lengyeleket, sem a skótokat.

A legnagyobb sztárjuk még mindig Robbie Keane, aki 35 évesen már az Egyesült Államokban játszik. Ő a selejtezők legeredményesebbje, 9 meccsen 5 gólt szerzett. Igaz, mindegyiket Gibraltár ellen. Az írek a 19 góljukból 11-et lőttek a nemzetközi futballal ismerkedő minicsapatnak. Komolyabb válogatott ellen az átlaguk meccsenként egy szerzett gól. 

A védelmükben sűrűn variálták, azért így is többnyire Premier League-s játékosok léptek pályára. Hátul a legbiztosabb pont a korábban Manchesterben játszó, most már sunderlandes 34 éves John O'Shea. 10 meccsen csak hét gólt kaptak (a németektől két meccsen csak egyet). A kapitányuk bízik az alapembereiben, ha nincsenek sérülések, nagyjából most meg lehet mondani, ki játszik majd a pótselejtezőn a középpályájukon és a támadósorban. Igazán nem jó hír, hogy az angol elsőosztály középcsapataiban játszó játékosok, akik hozzá vannak szokva a nagyobb tempóhoz és terheléshez. 

Írországnak is van Király Gábora, a 39 éves Shay Given az elsőszámú kapus, aki viszont megsérült a németek elleni meccsen. A West Ham kapusa, Darren Randolph ugrott be helyette.

Az írekkel nagyon régen játszottunk tétmeccset, az 1990-es világbajnokság selejtezőjén itthon 0-0 lett, kint 2-0-ra kikaptunk. Legutóbb, 2012-ben barátságos meccset játszottunk, 0-0 lett Budapesten.

Tipp: az ír összeszokottabb és fizikálisabb sokkal erősebb csapat a magyarnál. A magyar válogatott a két utolsó selejtezőjén nem bírta el, hogy három napon belül Feröerrel és Görögországgal kellett játszania, a játékosok elfáradtak. November közepén a két pótselejtező között is csak pár nap lesz. Mindkét meccsen legalább egy-egy góllal jobbak nálunk. 

Norvégia

Az utolsó meccsen sokáig vezettek Olaszországban, aztán egy rettenetes óvodás védelmi hiba után egyenlítettek, majd fordítottak az olaszok. Így Norvégia végül Olaszország és Horvátország mögött harmadik lett, Bulgáriát, Azerbajdzsánt és Máltát előzték meg. 

Két kínos meccsük volt, Horvátországban kikaptak 5-1-re, otthon pedig csak 0-0-t játszottak Azerbajdzsán ellen. Nekünk nem jó hír, hogy a sorozat végére lendültek bele, szeptemberben előbb idegenben verték Bulgáriát 1-0-ra, aztán otthon 2-0-ra a nálunk sokkal erősebb Horvátországot. Októberben elintézték Máltát 2-0-ra, aztán jött az olaszországi szoros meccs. 

Nem annyira lenyügőző elsőre azoknak a kluboknak a listája, ahol a norvégok játszanak, sokan otthon fociznak, de nem árt felidézni, hogy a Rosenborg az Európa-ligában simán, kettős győzelemmel lépett túl a Debrecenen. Két játékosuk játszik rendszeresen a Bajnokok Ligájában, Omar Elabdellaoui, a görög Olympiakosz védelmében és Håvard Nordtveit a német Borussia Mönchengladbachban. 

Négy játékosuk lépett pályára az összes meccsen. Az egyik a kapusuk, Ørjan Nyland, aki viszont csak kispadozik a német Ingolstadtban, a Bundesligában idén egyszer lépett pályára, egy négyest kapott a Dortumundtól. 

 A védelemből kihagyhatatlan Vegard Forren otthon, a Moldében játszik. A középpálya két állandó tagjából Per Ciljan Skjelbred éppen Dárdai Pálnál alapember a Herthában, ő a válogatott csapatkapitánya. Stefan Johansen az Európa-ligás skót Celticben játszik. Alexander Tettey, a Premier League-ben a Norwich középpályása a norvégok legeredményesebbje, három gólt szerzett a sorozatban. Még az is lehet, hogy pályára lép a 16 éves csodagyerek, Martin Ødegaard, aki jelenleg a Real tartalékban akadt meg a fejlődésben. Elöl nem annyira acélosak, kétgólos Jousha King (Bournemouth, Premier League), egygólos Alexander Söderlund (Rosenborg, gólt lőtt a Debrecennek) és szintén egygólos Håvard Nielsen, aki a Salzburgban játszik. De még mindig erősebb bajnokságokban játszanak, mint a mi csatáraink (lengyel, magyar, amerikai).

A norvégokkal barátságos meccsen játszottunk legutóbb, 2012-ben itthon kikaptunk 2-0-ra. Előtte a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőjében vertek minket 4-0-ra és 4-1-re. Tétmeccsen 1981-ben vertük őket utoljára, vébéselejtezőn itton 4-1-re.

Tipp: hajtós meccset játszhatunk velük, ami nem nekünk kedvez, pár napon belül kétszer pláne. A nem különösebben kreatív játékukat el tudjuk rontani, de nehezen szerezhetünk gólt ellenük. Nem túl látványosan meccsen bedarálnak minket. 

Szlovénia

Ők tűnnek a leggyengébbnek, és egészen addig akár ötven százalék közeli esélyt adhatunk magunknak, amíg nem nézzük végig, milyen csapatokban játszanak a szlovének. 

A legismeretebb játékosuk Samir Handanovič az Inter első számú kapusa. Ha megsérülne, akkor az Atletico első számú kapusa, Jan Oblak helyettesítheti. 

Ellentétben velünk, nekik van a Bajnokok Ligájában pályára lépő játékosuk, kettő is. A középpályás Kevin Kampl a Leverkusen játékosa, a védő Branko Ilic a BL-csoportba bejutó Astanában játszik. A szintén védő Bojan Jokic a spanyol bajnokságot vezető Villarreal játékosa, ott nem alapember, de pályára lépett már a bajnokságban és az Európa-ligában is. Az alapemberek közül négyen az olasz bajnokságban játszanak rendszeresen, Josip Iličić a Fiorentinában öt meccsen 3 gólt és két gólpasszt jegyez. A szlovének legeredményesebbje a 36 éves Milivoje Novakovič, a japán Nagoja Campus csatára. Egyszer már visszavonult a válogatottól, de aztán visszatért, hét meccsen hat gólt szerzett.

A szlovének Anglia és Svájc mögött lettek harmadikok, Észtországot, Litvániát és San Marinót előzték meg. Idegenben Angliától és Svájctól is három gólt kaptak, de szereztek is gólt, Angliában egyet, Svájcban kettőt. Oda-visszavágós rendszerben fontos lehet az idegenben lőtt gól. Így érdemes megjegyezni, hogy a szlovénok csak a selejtezősorozat legelső meccsén, Észtországban nem szereztek gólt. 

Szlovéniával tétmeccset még soha nem játszottunk. A négy barátságos meccsen csak egyszer vertük őket, háromszor kikaptunk, legutóbb 2008-ban.

Tipp: komolyabb bajnokságokban lépnek pályára a kulcsjátékosaik, két meccsen elvileg jobbak nálunk. Óriási szerencsével szorossá tehetjük a párharcot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.