Csak őszintén: mindig mosol kezet WC után?

külföld
2015 október 15., 19:41

Gyakorlatilag bacikat markolászunk álló nap: méghozzá nemcsak a magunkét, hanem másokét is megjáratjuk szépen egy átlagos napunkon, ugyanis amikor kezet fogunk, telefonálunk, villamosozunk, kidobjuk a szemetet, boltokban fogdossuk a vennivalót, aztán meg lelkesen megdörzsöljük a szemünket, kicsit megpiszkáljuk az orrunkat, megtöröljük a szánkat, és mivel nincs ránk kötve egy mobil kézmosó berendezés, kezünkön úgy négyzetcentiméterenként tízmillió baci tanyázik és cserél gazdát és szaporodik lelkesen.

Ebbe még nem halt bele senki, gondolnád. Ehhez képest:

  • A Száheli-övezetben, ahol a legmagasabb a világon az 5 év alatti gyerekhalandóság aránya, a legalacsonyabb a szappanos kézmosás aránya is (mert sokhelyütt egyáltalán nincs tiszta víz sem);
  • Az UNICEF adatai szerint a napi (!) 1400 kiszáradásos hasmenés okozta gyerekhalálból 800-ért a tiszta víz, kézmosási lehetőség és a higiénia minimumának a hiánya felelős.
  • A vízellátásban történt fejlődés ellenére 748 millió ember még mindig nem jut hozzá közvetlenül az ivóvízhez: ez közel annyi, mint az EU és Indonézia lakossága együtt.
  • A nem megfelelő ivóvíz percenként 3 gyermek haláláért felelős.
  • Több millió gyermek szenved a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától, ami visszavezethető a fertőzött vízre és a tisztálkodási lehetőség teljes hiányára.

Szóval, ha már Neked ott a vízcsap, uccu. És legalább 20 másodpercig mosd, szappannal, ahogy tanították és ahogy Te is reméljük továbbadod. Ezért van október 15-én, a Kézmosás Világnapja is. Ma szerte kampányok indultak, például Haitin a Tiszta kezek vs. Koszos kezek focicsapatai mérik össze erejüket. Merthogy a kézmosás igazán homeopátiás módszer, igazi do it yourself - meg olcsó - eszköz is a prevencióban, és mindig kéznél van, hogy rossz poénnal zárjunk.