A németek valószínűleg megkenték a döntőbizottságot, hogy megkapják a 2006-os vébé rendezési jogát

futball
2015 október 16., 15:46
comments 98

A Spiegel úgy tudja, hogy a németek kenőpénzt fizethettek azért, hogy megkapják a 2006-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. A lap szerint az akkori pályázati bizottságnak volt egy külön kasszája, amibe az akkori Adidas-vezér, Robert Louis-Dreyfus titokban betolt 10,3 millió svájci frankot.

A titkos kassza működéséről a bizottság elnökeként valószínűleg tudott Franz Beckenbauer és Wolfgang Niersbach, a Német Szövetségi Labdarúgó Szövetség elnöke is.

photo_camera Wolfgang Niersbach és Franz Beckenbauer Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A kenőpénzt Louis-Dreyfus még a döntés előtt, 2000 júliusában csúsztatta oda a bizottságnak. A pénz viszont sem a döntőbizottság költségvetésében, sem a Szervezőbizottságnál nem jelent meg.

Azonban másfél évvel a világbajnokság előtt Louis-Dreyfus vissza akarta szerezni a pénzt, ami akkor 6,7 millió eurót ért. A Szervezőbizottság - aminek ekkor Beckenbauer volt az elnöke, Nierbach pedig az alelnök – megpróbálta feltűnésmentesen visszafizetni neki. Ahogy azt a Spiegel bizalmas dokumentumokból kiderítette, ebben a FIFA is besegített nekik.

A 6,7 millió eurót úgy utalták át a FIFA svájci számlájára, mintha az a később lemondott FIFA- nyitóünnepséghez szükséges német hozzájárulás lenne. Onnan pedig a FIFA egyből visszajuttatta lóvét Louis-Dreyfusnek.

Ez az összeg a döntés időpontjában valószínűleg annyira volt elég, hogy megvegyék a 24 fős FIFA Döntőbizottság 4 ázsiai tagjának szavazatát. Az ázsiaiak pedig az európai tagokkal összefogva meg is szavazták a német helyszínt 2000 júliusában. Ehhez az is kellett, hogy az új-zéladni Charles Dempsey ne vegyen részt a szavazáson, így 12:11-re a németek nyertek.

Beckenbauer és Niersbach eddig nem reagáltak a vádakra. A Német Szövetség péntek délután kiadott egy közleményt, amiben elismerték, hogy a 2006-os VB Szervezőbizottsága 2005 áprilisában valóban átutalt 6,7 millió eurót a FIFÁ-nak. Elképzelhetőnek tartják, hogy a FIFA nem a megfelelő célra (kultúrprogramok) használta fel az összeget. Ugyanakkor azt nem ismerték el, hogy ez bármilyen összefüggésben lenne azzal, hogy megkapták a rendezés jogát.

A négy ázsiai közül, akik a német rendezésre szavaztak, ma már csak hárman élnek. Közülük csak a dél-koreai Chung Mong-Joon válaszolt a Spiegel megkeresésére, de ő is csak annyit, hogy ez a kérdés még válaszra sem érdemes. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.