Kitört a balhé a vasárnapi zárva tartás miatt a brit Konzervatív Pártban

2015 október 17., szombat 14:12
236

George Osborne brit pénzügyminiszter még az év elején terjesztett elő egy javaslatot, ami megengedné a helyi önkormányzatoknak, ha úgy érzik, hogy igény van rá, lazítsanak a vasárnapi nyitva tartás szabályain. Jelenleg ugyanis csak a kisebb boltok tarthatnak nyitva hat óránál tovább vasárnaponként.

A kormánypárt konzervatív szárnya viszont fellázadt az ötlet ellen. Olyan ismerős érvekkel jöttek, hogy ez veszélyeztetné a családi életet és az egyháznak is ártana. A vasárnapi zárva tartás mellett kiállnak a munkáspártiak és a szakszervezetek is, mert szerintük, minden nyitva lehetne vasárnap, akkor bolti eladók milliói nem tudnák ezután a családjukkal tölteni a hétvégéjüket.

George Osbourne a keményen dolgozó kisemberekről beszél a kampány alatt - Fotó: AFP/Paul Ellis

Mivel már legalább 20 konzervatív képviselő mondta azt, hogy nem fogják támogatni a szabad vásárlást, így a Munkáspárttal együtt esélyes, hogy meg tudják majd buktatni a javaslatot. A Skót Nemzeti Párt (SNP) frakciója még nem döntötte el, hogy a képviselői melyik oldalra állnak majd.

Mikor a Konzervatív Párt legutóbb lazítani akart a vasárnapi nyitva tartás szabályain, akkor komoly támadásokat kapott az anglikán egyháztól, akik szerint szétrombolná a társadalom szöveteit, ha vasárnap is bárhol lehetne vásárolni.

George Osborne pénzügyminiszter viszont azzal érvelt a szabályok lazítása mellett, hogy mivel egyre nagyobb az igény a vasárnapi vásárlásra, a kereskedők csak így tudják felvenni a versenyt az online boltokkal. (The Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt