Régen még a kilók is máshogy tapadtak ránk

életmód
2015 október 18., 10:33
comments 167

A táplálkozással energiát viszünk be a szervezetünkbe, amit testmozgással elégetünk - ebből adódna az egyszerű következtetés, hogy a testsúlyunkat a bevitt és elégetett kalóriák aránya határozhatja meg.

Az amerikai túlsúlyjárványt kutató kutatók nemrég tanulmányban jártak utána, hogy valóban ilyen egyszerű-e az összefüggés. 1971-ig visszamenően 36377 amerikai felnőtt táplálkozási és 14419 testmozgás-adatait vizsgálták meg elemzésükben, ami alapján arra jutottak, hogy

  • 1971-2008 között a testtömegindex (BMI), a teljes kalóriabevitel és a szénhidrátbevitel 10-14 százalékkal nőtt;
  • a fehérje- és zsírbevitel 5-9 százalékkal csökkent;
  • a szabadidős mozgás aránya pedig 47-120 százalékkal nőtt;

mégis sokkal súlyosabbak lettek az emberek. Az adatok alapján becsülhető értéknél 2,3 kg/m^2-rel volt nagyobb a valóban mért BMI, amiből levonták a következtetést, hogy

"a BMI növekedésében a diétán és a testmozgáson kívüli tényezők is szerepet játszhatnak".

Hogy ezek pontosan mik, az véleményük szerint további kutatások tárgya kell legyen.

A Daily Beast a jelentés megállapításait hangosan ünneplő fitnesszfasiszta rovata a Bulletproof Executive talált is három, a kalóriabevitelen és energiaégetésen kívüli tényezőt, amikre remekül lehet hivatkozni, ha valaki a testsúlyunk miatt cseszegetne:

1. Túlstresszel a sok stressz

amit az a rengeteg információ okoz, ami mindenhonnan ömlik. "2015-ben egy átlagember 176 újságnak megfelelő információt fogyaszt minden nap" - írja a Bulletproof mindenféle forráshivatkozás nélkül. Márpedig ez a sok információ annyira leköti az agyat, hogy gyakorlatilag tudtunkon kívül is folyamatosan stresszelünk.

2. Az a sok bizbasz, amin azt az értelmetlenül sok információt olvassuk, KÉKEN VILÁGÍT!

A kék fény=sátán, pokol, Nógrádi György szakértelme!!!! A kék fény, ami a képcsövekből árad, megtéveszti az agyunkat, ami azt hiszi, hogy éjszaka is nappal van, ezért nem termel melatonint, melatonin nélkül pedig szarul alszunk. Ha pedig rosszul alszunk, akkor hajlamosabbak vagyunk az elhízásra, nyilván a stressz miatt, amit a kurvasok stressz okoz!

3. Személyes kedvencem, az elmélet, amely szerint erről is a szüleink tehetnek

A Bulletproof megintcsak hivatkozások nélkül azt írja, hogy "egyre több és több bizonyíték utal rá, hogy szüleink életmódja hatással van a génjeinkre". Például ha férfi vagy, és apa már kamaszként dohányzott, akkor máris hajlamosabb vagy a hízásra. Ha pedig a szülők gyerekkorukban összevissza zabálták a transzzsírban pácolt koleszterint, akkor a gyerekeiknek nagyobb eséllyel lesz szív- és érrendszeri betegségük.

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.