Humanitárius szervezeteknél dolgozó nők ellen követnek el erőszakot, de erről nem szokás beszélni

külföld
2015 október 19., 15:03

A Guardian újságírói beszéltek számos érintettel, ez alapján rakták össze azt a nagyobb anyagot, ami hétfőn jelent meg a lapban

A cikk kitér arra is, hogy pontos számokkal lehetetlen előállni, mert sok esetben a történteket a zaklatott vagy megtámadott nők felettesei elhallgatják vagy nem veszik kellően komolyan. 

Az érintett szervezetek között a legnagyobb nemzetközi NGO-k és ENSZ ügynökségek mellett kisebb jótékonysági szervezetek is szerepelnek, és a közös bennük, hogy a jelek szerint nem biztosították a kellő támogatást a zaklatott női alkalmazottaknak. 

A lap például felidézi egy amerikai nő esetét, aki az atlantai Carter Center alkalmazottja volt Dél-Szudánban, és egy kollégája erőszakolta meg. Mint elmondta, nem kapott kellő támogatást, nem nyújtottak neki segítséget. A nő ennek többször is hangot adott, végül távoznia kellett a szervezettől. A Carter Center a Guardiannek nem árulta el, miért szakították meg a szerződését. 

Élelmiszerosztás Szomáliában (AFP PHOTO/Tony KARUMBA)
photo_camera Élelmiszerosztás Szomáliában (AFP PHOTO/Tony KARUMBA)

Van egy kaliforniai intézet, ami egy ideje már kutatja, hogy milyen pszichológiai segítségre van szüksége a segélyszervezeteknél dolgozóknak. Ők kezdtek el foglalkozni ezzel a témával is, és ekkor jöttek rá, hogy egy súlyosan aluljelentett problémával állnak szemben. Amit sokszor az elszenvedői sem jelentenek végül. 

Egy ENSZ-alkalmazott, Megan Nobert korábban vállalta beszélt arról, hogy bedrogozta és megerőszakolta egy másik humanitárius dolgozó Dél-Szudánban. Kiállására több mint ezer megkeresést kapott, számos nő írt neki, akik hasonló esetekről számoltak be. Nobert szerint sok nő azért nem meri elmondani, mi történt vele, mert félnek, hogy mi történne ezután és nem tapasztalják a támogatást saját szervezetükön belül sem. 

"Nyeld le." - ez nagyjából az az üzenet, amit vezérigazgatók, regionális igazgatók, menedzserek is mondanak az érintett nőknek is. Nobert szerint a humanitárius szektor még mindig egy nagyon macsó világ, ahol nem szokás ilyesmiről beszélni. 

Akad még történet a cikkben, egy olyan szervezetről, ahol a nem megfelelő szabályozások miatt tiltakozó női alkalmazottat feminista bajkeverőnek címkézték fel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.